Култура војвођанских Мађара у Етнографском музеју

БЕОГРАД: Изложба „Јесте ли већ чули повест о...- Одломци из културе Мађара у Војводини“ биће отворена 2. августа у Етнографском музеју у Београду.
madjari
Фото: Youtube Printscreen

На отварању присутне ће поздравити директорка Етнографског музеја у Београду др Мирјана Менковић, а изложбу ће отварити председник Националног савета мађарске националне мањине мр Јене Хајнал.

О експонатима који су одабрани из ризнице културних вредности војвођанских Мађара говориће директорка Међуопштинског завода за заштиту споменика културе у Суботици етнограф др Леда Шилинг, док ће са избором ликовних дела публику упознати студенткиња историје уметности Тамара Куцор.

У оквиру пратећег програма изложбе, 5. августа наступиће интерпретаторка народних песама Ноеми Терек, тамбурашки оркестар Културног друштва из Фекетића и фолклорна група Културног друштва „Петефи Шандор“ из Малог Иђоша. 

О Западној Бачкој 8. августа говориће др Иштван Шилинг, етнограф, универзитетски професор у пензији, а ревију народних ношњи пратиће напеви из Купусине.

За 10. август најављена је пројекција документарних филмова РТВ Панон, 12. августа о културној баштини Секеља у Доњем Подунављу говориће ликовна уметница Ержебет Мезеи, а за 14. август заказано је предавање др Марка Чудића „Кратак осврт на српске преводе дела мађарских писаца из Војводине“.

У оквиру „Породичног програма“, 17. августа предвиђено је бављење ручним радом -  пустовање, низање перли и подука у народном плесу, затим концерт оркестра „Јухас“, а своју фолклорну секцију представиће Уметничко друштво за неговање талената „Талентум“.

Током трајања изложбе, до 20. августа, посетиоци ће моћи да погледају и двојезична издања куће „Форум“ из области ликовних уметности.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести