Кустурица и Галерија Матице српске добитници награде „Деспотица мати Ангелина”

Галерија Матице српске и редитељ Емир Кустурица овогодишњи су добитници Награде „Деспотица мати Ангелина”, коју за допринос лепоти и достојанству живота додељују Епархија сремска и РТВ Војводине, уз подршку Матице српске.
Mati-Angelina, youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Лауреатима ће награду уручити епископ сремски Василије 11. августа, уочи Дана Свете Мајке Ангелине, на Уметничком бдењу у порти фрушкогорског манастира Крушедол, задужбине последњих сремских деспота Бранковића

Како је најављено, свечаност ће увеличати драмски писац Душан Ковачевић, песници Ђорђо Сладоје, Иван Негришорац, Милица Јефтимијевић Лилић, Милан Ненадић, Илеана Урсу... а у програму ће учествовати и глумци Ивана Жигон, Новак Билбија и Гордана Ђурђевић Димић, музички уметници Биљана Крстић и њен ансамбл Бистрик, састав Сербоплов, који широм Европе проноси стару српску грађанску музику, као и Хор Епархије сремске Свети Николај.

Подсетимо, Награда у славу српске деспотице, задужбинарке и светице Ангелине Бранковић - Преподобне мати Ангелине, установљена је 2014. и прве три године додељивана је за најбољу објављену књигу на српском језику (песницима Ђорђу Николићу, Матији Бећковићу и Рајку Петрову Ногу). Овога лета је, међутим, прерасла књижевни контекст, те ће се убудуће додељивати институцији и заслужном појединцу „за њихова дела и делања којима доприносе лепоти и достојанству живота”.      

М. С.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести