Лагуна: Великићу награда Виленица

БЕОГРАД: Европска награда за књижевност "Виленица", коју од 1986. године додељује Друштво словеначких писаца, ове године је додељена српском писцу Драгану Великићу за животно дело, саопштио је Великићев издавач, београдска "Лагуна".
v
Фото: Youtube Printscreen

У образложењу, једанаесточлани жири наводи да читаоца "проза Драгана Великића води у најдубље тајне амбиса историјске стварности и колективног сећања". "Великић је писац горког хумора, који разоткрива нељудски облик једноумља. Његови протагонисти живе међу нераспакованим коферима, једном ногом увек на одласку, непрекидно у потрази за чврстом тачком, где би могли да одахну, и да се тако обновљени упуте у правом смеру.

Романи Драгана Великића читаоцу нуде изузетан естетски доживљај, префињену виртуозност језика и врхунску уметничку артикулацију", каже се у  образложењу за награда која ће бити додељена 11. септембра у Виленици.

"Награду, пре свега, чине лауреати. А међу тридесет троје писца, којима је до сада додељена награда ''Виленица'', нема ниједног који не представља сам врх европске прозе и поезије. И зато ову награду доживљавам као велику част", рекао је Великић.

Међу досадашњим добитницима су Петер Хандке, Милан Кундера, Фулвио Томица, Петер Естерхази, Збигњев Херберт, Јан Скацел, Клаудио Магрис, Адам Загајевски, Петер Надаш, а од српских писаца били су награђени Давид Албахари и Миодраг Павловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести