Лауреаткиња Марија Луковић Рогатко из Варшаве

Књижевница Марија Луковић Рогатко (Варшава, Пољска) добитница је награде „Стеван Сремац – Бал у Елемиру”, коју јој је жири доделио за причу „The future is now, old man”.
d
Фото: Приватна архива

Друга награда припала је аутору Љубомиру Илићу из Мале Крсне, за сатиричну причу „Ускликнимо с љубављу”, док је трећу награду освојила Наташа Гудељ (Подгорица, Црна Гора), за циклус песама.

Жири ове награде чинили су Угљеша Шајтинац (председник), Јелена Блануша и Срђан В. Тешин.

- Награђени рад Марије Луковић Рогатко испуњава све пропозиције конкурса; у питању је прича чији естетски домашај приметно одскаче од свих осталих прича које су биле у конкуренцији за награду „Стеван Сремац – Бал у Елемиру”. Прича „The future is now, old man” стилско-језички је беспрекорно написана. Тематски је врло интригантна, јер на духовит начин рефлектује стварност и свакодневицу у духу „нове нормалности”. „The future is now, old man” је права мала мајсторија од приче, која на алегоријски начин приказује губитак емпатије и отуђеност људи у дигиталном окружењу – наводи жири у образложењу. Марија Луковић Рогатко рођена је 1991. у Београду. Дипломирала је на Катедри за културологију Вроцлавског универзитета у Пољској. Живи у Варшави.

Прича „Ускликнимо с љубављу” Љубомира Илића, по речима жирија, представља успелу комбинацију афоризма и сатиричне приче, с политичком потком. За поезију Наташе Гудељ, жири наводи да „уз иронични отклон описује субјективно искуство индивидуе у социјалном окружењу и прича велику причу о усамљености, вешто комбинујући сцене из реалности и надреалне елементе који их прате“.

Жири је одлучио да похвали приче „Какво лето” Милана Тодорова, „Црно јаје” Мирка Чавића и „Идемо лепим” Славка Сурле, као и циклус песама „Дрхтавица” Алеша Јеленка (Словенске Коњице, Словенија).

Конкурс за ову награду је реализован у сарадњи Месне заједнице Елемир и Банатског културног центра. Награде ће лауреатима бити уручене крајем јула у Елемиру, у оквиру програма манифестације „Сремчеви дани – Бал у Елемиру 2021”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести