“Лето на Тргу галерија” од 23. јуна до 25. августа у Новом Саду

НОВИ САД: Манифестација “Лето на Тргу галерија” биће отворена сутра у 21 сат концертом групе “Quarantinos” и трајаће до 25. августа. Током лета, сваког четвртка три музејске установе – Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности Поклон збирка Рајка Мамузића – приређиваће бесплатне програме на отвореном, са идејом да кроз занимљиве изложбе, предавања, перформансе... упознају публику са различитим видовима светске и националне културне баштине.
g
Фото: galerijamaticesrpske.rs

– У години у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице културе нашу манифестацију обележиће осврти на везу између новосадских и европских уметничких токова – рекла је јуче на конференцији за новинаре управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски и додала да је ГМС одлучили да Новосађанима, између осталог, током лета приближе рад три уметника која су рођена у нашем граду, а данас стварају у великим европским културним центрима, па ће тако представити фотографски рад Душке Малешевић (“Разгледнице из раја”), те сликаре Игора Антића (“Азбучник контрадикторних ситуација”) и Пеђу Ђаковића (“Сликарство на таласима музике”).

У организацији Спомен-збирке Павла Бељанског припремљена су три програма, међу којима су наступ квартета Милана Петровића, трибина о новосадским уметницама и уметницима, као и пројекција перформанса ChoreoChroma у склопу програма ЕПК – Еш сир Алзет (Луксембург).

– Будући да је Еш престоница културе као и Нови Сад, ми смо са њима приредили пројекат наше културне баштине у оквиру којег ће бити приказан уметнички наступ Плесног удружења “Lucoda” инспирисаног сликом Доручак на трави Саве Шумановића, а који ће бити одржан у луксембуршком граду – навела је управница Спомен-збирке Павла Бељанског Милана Квас.

Током јула и августа и Галерија ликовне уметности Поклон збирка Рајка Мамузића  такође је припремила разнолик програм, те ће посетиоци имати прилике да уживају у представљању двораца и летњиковаца Војводине, затим да послушају музички састав “Тhe Bad Week”, али и да осете дух Латинске Америке на изложби др Бојане Ковачевић Петровић која ће публику повести на “путовање” у више мексичких градова.

Током претходне деценије постојања ове манифестације, одржано 101 тематско вече пропратило је респектабилних 16.800 посетилаца. И не само то, већ је чињеница да догађаји који се организују под окриљем „Лета на Тргу галерија” доприносе претварању простора између три музејске установе у препознатљиву културну тачку града, што је значајно за све оне који желе да упознају знаменитости Европске престонице културе. Иначе, реализацију програма “Лето на Тргу галерија 2022” омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Управа за културу Града Новог Сада.

А. Чегар

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести