Линч: Прошао сам Оријент Експресом кроз Београд

БЕОГРАД: Како Дејвид Линч одржава фризуру, зашто воли Елвиса и да ли верује да ће добро надвладати зло у будућности човечанства, сазнали су синоћ посетиоци Културног центра Београда који су разговарали преко скајпа са познатим америчким редитељем. 
Epa (Sebastien Nogier)
Фото: Epa (Sebastien Nogier)

Изложба фотографија „Мале приче“ Дејвида Линча која је отворена 1. септембра у Културном центру Београда, била је повод за разговор са редитељем који је највише познат по телевизијском формату „Твин Пикс“. 

Синоћњи разговор морделирали су Весна Даниловић и Мирослав Карић, кустоси изложбе „Мале приче“, Натасја Чичић, учитељ Трансцеденталне медитације (ТМ), председница омладине Савеза за ТМ Србије и Милија Петровић, учитељ ТМ, председник Савеза за ТМ Србије. 

Познати редитељ је поздравио публику са великог платна што је изазвало грају и аплауз у сали. 

Драго ми је да вас видим, изгледате одлично, поздравио је публику Линч. 

Када је Весна Даниловић окренула монитор преносивог рачунара, Линч је видео одушевљење људе који му шаљу пољупце. 

Цењени редитељ је објашњавајући своје стваралачке праксе у односу на настајање изложбе „Мале приче“. 


Транзиција између добра и зла

Пред крај разговора са београдском публиком Линч је напоменуо да ће добро превладати у будућности човечанства. 

Сада се свет налази у транзицији између добра и зла. Све више људи верује у добро на свету и те групе људи ће на крају очистити човечанство од зла, казао је Линч.


Када ухватите идеју, ви морате да направите реакцију и покрет у односу на ту идеју. Ако нисте задовољни покретом, онда га исправите. Када осећате да чините добре ствари наставите са том праксом. Осећај је јако важан, казао је Линч. 

Онда су уследила питања из публике и видно узбуђени поштоваоци Линчовог опуса разговарали су су преко скајпа са америчким редитељем. 

Увек сам субјективан када је мој рад у питању. Људи који гледају моју серију на телевизији ретко о њој размишљају на исти начин. Свако има исвоје мишљење, казао је Линч. 

Он је у разговору са једним од својих београдских обожавалаца напоменуо да нико од нас није смислио идеју, већ ју је на неки начин ухватио. Како неку идеју презентирате и обрадите кроз медије зависи само од вас. Идеја је дар који долази споља, казао је Линч. 

О Елвису Прислију Линч је говорио са пуно поштовања. 

Потпуно сам импресиониран Елвисом. Он је објединио ритам и блуз, блуз, рокабили у свом изразу. Он је запалио свет својом музиком. Све док није отишао на одслужење војног рока Елвис је био фокусиран на музиком, али војска га је скоро убила. Све до његове 36. године, када је отисао у војску био магичан, казао је Линч.

Славни редитељ је напоменуо да би једног дана волео да дође у Србију, али мрзи да путује већ обожава да седи кући и ради. 

Путовао сам Оријент Експресом 1965. године и тада прошо кроз Београд. Био сам много гладан у том возу, али ми је неки Југословен дао парче хлеба у чијој средини су се налазили сир и месо. Никада нећи заборавити тако нешто, присетио се чувени редитељ.

На питање младића из публике како одржава фризуру Линч је кратко одговорио да ретко пере косу и да се још ређе чешља. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести