Мајсторски курс балетског играча и педагога Зорана Марковића

БЕОГРАД: Балетски играч и педагог Зоран Марковић, одржаће интензивни мајсторски курс у Националној фондацији за уметничку игру од 24. до 27. децембра у Београду.
balet
Фото: pixabay.com

Курс је намењен ученицима Балетске школе при Фондацији, узраста од 12 до 15 година, а поред класичног балета, млади играчи ће пратити и часове савремене игре кроз цитате познатих кореографа.

Марковић је рођен у Београду, где је начинио и прве балетске кораке у школи “Лујо Давичо”.

После освајања трећег места на такмичењу “Бенетон” у Тревизу (Италија) 1991. године, добио је стипендију за усавршавање у Балетској школи “Принцеза Грејс” у Монаку, а касније и прилику да заврши балетску школу у Хамбургу (Немачка).

Први професионални ангажман уследио је са компанијом Дрезден балета, где је након три године постао солиста и као већ афирмисани балетски уметник, играо је у Државном балету у Хановеру (Немачка), а 2006. године придружио се Холандском театру игре (НДТ), са којим се представио и у Сава Центру, на Београдском фестивалу игре (БФИ).

Те исте године, гостује у Балету Опере у Лиону (Француска), у улози Дон Хозеа у балету “Кармен”.

Марковић је лауреат многих признања, као што су - награда публике на Кореографском такмичењу у Копенхагену (Данска), награда за најбољу представу на фестивалу “Денс вику Загребу, награда за Изузетног мушког играча у Аустралији, награда “Вип позива” у оквиру БФИ.

Као кореограф потписује представе “Коза ностра“ за “Танц Луцерн” компанију, “Insight” за Нанин Лининг компанију у Хајделбергу (Немачка), “Интервал” за Балет Народног позоришта у Београду, “Отело” за Битеф Денс компанију, “Проницање”, “Бонет”, филмове “Color Lab” и “Срећно после свега”.

Као балет мајстор трупе “Танц Луцерн” у Швајцарској, представио се публици у Опери Мадленианум, у оквиру 13. издања БФИ.

Живи у Барселони, где предаје балет и савремену игру, а од недавно је ангажован и као балет мајстор Дрезден Франкфурт компаније игре, која је 4 и 5. децембра гостовала на затварању 18. издања БФИ са комадом “Шупље кости” италијанског кореографа Јакопа Годанија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести