In memoriam: Јасмина Санадер (1956–2021)

Позната филмска костимографикња и модна дизајнерка Јасмина Санадер изненада је преминула у Београду у 65. години.
jasmina
Фото: Приватна архива

Рођена је у Новом Саду, а после факултета професионалну каријеру наставила је у Београду.

Била је ауторка костима у домаћим филмовима као што су „Оригинал фалсификата”, „Небеска удица”, „Наташа”, „Сироти мали хрчки”, „Јесен стиже дуњо моја”, „Булевар револуције”, „Српски филм”, “Пун месец над Београдом”, “Повратак лопова”, “Механизам”, Држава мртвих”, “Диши дубоко”, “Српски филм” и многим другим. Била је и асистент костимографа или супервизор сектора костима у многим страним филмовима.

Од 1990. реализовала је више од 30 колекција аксесоара, као и две колекције високе моде. Била је редовна учесница Београдске недеље моде. Кроз област дизајна накита и бренда Cyber Coffee у свом раду неговала је рециклажу као основни принцип и тако стварала у „поетици“ индустријског дизајна.

За филм „Пун месец над Београдом” 1994. добила је „Кристалну призму”, три пута је награђена „Златном мимозом” за филмове “Наташа”, Механизам” и “Јесен стиже дуњо моја”. „Модним оскаром” је награђена 2011. за колекцију торби, док ју је Удружење примењених уметника и дизајнера Војводине наградило „Златном формом” за накит, 2015. Була је члан Удружења филмских и ТВ радника Војводине и Удружења примењених уметника и дизајнера Војводине. На свом Фејсбук профилу објављивала је текстове, свој „Модни Кукукрик”.  “Оригинална дама наше модне сцене, поштована, вољена, креативна, увек перфектног стила, отворена, позитивна и насмејана. Оштрим оком и језиком борила се да мода и одевање буду озбиљно схваћени и као уметност, и као друштвени феномен. Својим талентом и ведрином је красила и своје изложбе, и наша дружења”, речи су којима се од Јасмине Санадер опростио Serbia Fashion Week.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести