IN MEMORIAM: Милета Радовановић (1935–2021)

Дугогодишњи директор Стеријиног позорја Милета Радовановић преминуо је у ноћи између 4. и 5. фебруара у Новом Саду.
Милета Радовановић
Фото: Милета Радовановић

Радовановић је рођен 1935. године. Основну школу завршио је у Змајеву, а гимназију и Филозофски факултет у Новом Саду. Био је главни и одговорни уредник књижевног листа “Поља”, члан редакције београдског часописа “Гледишта”, уредник Издавачког предузећа “Братство јединство” (касније “Светови”), директор и главни уредник издавачке делатности НИО “Побједа”, председник Савета Трибине младих и Савета “Индекса”.

Радио је као председник или члан више жирија, између осталих: Вукове награде, Награде „Бранко Ћопић“, Октобарске награде Новог Сада, Вршачке позоришне јесени. Био је један од оснивача и председник Организационог одбора Стражиловских сусрета младих интелектуалаца Југославије.

Члан је Главног одбора Стеријиног позорја од 1968. до 1973. а председник Управног одбора Стеријиног позорја од 2012. до 2014. Од 1985. до 2003. године био је директор Стеријиног позорја, пролазећи кроз све мене и успоне ове врхунске културне институције, у време распада СФР Југославије.  Добитник је Стеријине награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе.

Радове књижевног и публицистичког карактера објављивао, између осталих, у листовима и часописима: “Политика”, “Дневник”, “Побједа”, Летопис Матице српске, “Стварање”, “Поља”, “Гледишта”, “Овђе”, “Сцена”. Одласком Милете Радовановића Стеријино позорје остаје без једног од највреднијих прегалаца у својој вишедеценијској историји, без човека који је креирао неке од суштинских одредница институције и фестивала. 

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести