Ин мемориам: Владимир Грубанов (1946–2019)

ЗРЕЊАНИН: После дуге и тешке болести, напустио нас је Владимир Грубанов, директор Луткарске сцене Народног позоришта „Тоша Јовановић”.
zrenjaninsko pozoriste, tosa jovanovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Једна од најистакнутијих личности позоришног живота Србије, превасходно у области луткарског стваралаштва, рођен је 11. маја 1946. године у Зрењанину, где се и школовао. У Народно позориште „Тоша Јовановић“ долази 1978. као већ успешан организатор културних активности и покретач манифестација посвећених афирмацији стваралаштва младих, а две године касније преузима руковођење Луткарском сценом зрењанинског театра.

Висок професионални ниво, специфична луткарска естетика, непресушна инспирација и велика енергија Владимира Грубнова утицали су на то да зрењанинска Луткарска сцена израсте у једно од најзначајнијих позоришта у Европи, сврставајући луткарско позориште Војводине и Србије у ранг уметности водећих европских земаља. О томе сведоче награде са бројних међународних и домаћих фестивала, као и успешна гостовања у Холандији, Немачкој, Аустрији, Италији, Мађарској, Румунији, Бугарској, Грчкој, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

На специфичан и препознатљив начин утиснуо је Грубанов јединствен и снажан печат у позоришни живот Србије кроз наступе Луткарске сцене на Битефу, Стеријином позорју, Триеналу европског луткарства у Печују (Мађарска), „Златном Делфину" у Варни (Бугарска), Светском фестивалу луткарства у Атини (Грчка) и многим другим репрезентативним позоришним фестивалима у Европи. Много је позоришних центара диљем Старог континента у којима његово име значи више од поштованог госта.

Креативношћу и знањем, флексибилношћу и хтењем, несаломивом вољом и енергијом, потпуном припадношћу свету позоришне уметности у непрекидном низу од 30 година оставио је антологијске представе, ниску од 324 награде, много младих глумаца, учествовао је у конституисању бројних престижних фестивала позоришта за децу, али је и велик део себе уградио у нове пријатеље и поштоваоце српског театра и државе Србије. Јединствен по много чему, померао је границе, истраживао и обликовао део модерног српског театра, доводећи га у раван најзначајнијих у европским размерама.

Владимир Грубанов биће сахрањен у суботу, 12. октобар, у 15 часова на Католичком гробљу у Зрењанину (Калваријска улица), а комеморација ће бити одржана у 13 часова у великој сали Народног позоришта „Тоша Јовановић”.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести