Мешу Селимовића деле Алек Вукадиновић и Мило Ломпар

БЕОГРАД: Захваљујући се на награди Меша Селимовић коју је добио за за студију „Црњански-биографија једног сећања“, а дели је с песником Алеком Вукадиновићем аутором збирку поезије „У ватри се Бог одмара“, проф. др Мило Ломпар је рекао да му је драго „што је светлост јавне пажње пала на Милоша Црњанског, јер је на дело највећег модерног српског писца често - с рђавих и горих разлога - падала тамна сенка наше јавне пажње.
mesa selimovic
Фото: Youtube Printscreen

Проф. др Мило Ломпар је освојио исти број гласова (20) као Вукадиновић захваљујући гласу који му је дао Драшко Ређеп и који је у року доставила његова породица иако је он у међувремену преминуо и то је последње што је написао.   

Ломпар је изразио захвалност и издавачу Православној речи из Новог Сада, чији је директор Зоран Гутовић, како каже, са искреним одушевљењем уложио напор и средства да објави ову књигу на репрезентативни начин. 

“Драго ми је и због околности да је ово прва књига научне, критичке и књижевне есејистике која је добила ову награду, јер је тако одато признање истрајном раду бројних проучавалаца који унапређују наша знања о књижевној уметности као уметности најтананијих осећања и мисли: вечно заокупљених човековим местом у свету“.  

Алек Вукадиновић није присуствовао данашњем проглашењу награде због болести, али у писаној изјави поручио је Меша Селимовић једна од највећих српских писаца од како постоји српска књижевност и да се осећа овенчан овим признањем. 
Изражавао се питијски, гномски књижевно и филозофско преплитали су се у свакој његовој речи. Био је живи мудрац. После више књига приповедака, у српску књижевност су просто банули романи „Дервиш и смрт“ и „Тврђава“. Књижевна ремек-дела која су прославила како писца, тако и српску књижевност. Та слава и даље траје и не назире јој се крај, рекао је он.

Вукадиновић је додао, „зато се сваки добитник ове награде, као и он, један од овогодишњих добитника, осећа овенчан овим признањем, као осијан“.

Вукадиновић је рођен 13. септембра 1938. године у Милованцу (општина Пећ).Школовао се у Београду, у коме стално живи од 1956. Од 1982. до 1984. био је председник Београдске секције писаца, а од 1985. до 2001. био је главни уредник часописа УКС „Relations“ (Serbian Literary Magazine). Организовао је у Удружењу књижевника Србије прве протестне вечери у одбрану инкриминисаних писаца.

Књига изабраних песама објављена му је у знаменитом „плавом колу“ СКЗ, а две књиге изабраних песама преведене су на енглески језик. Заступљен је у већем броју  међународних енциклопедија и лексикона. 

Миро Ломпар рођен  у Београд, 19. април 1962, је српски историчар књижевности, професор Српске књижевности 18. и 19. века и Културне историје Срба на Филолошком факултету и професор Историје српске културе на Православном богословском факултету у Београду и председник Задужбине Милоша Црњанског.

Објавио је четири монографије о делу Милоша Црњанског, три монографије о Његошевом делу, монографију о делу Драгише Васића и о делу Николе Милошевића, књигу научних студија Полихисторска истраживања, две књиге књижевне есејистике као и полемичку расправу из културне политике Дух самопорицања, која је доживела - до сада - осам издања. Готово све његове књиге имају више издања.

Велики жири „Вечењих новости“ у коме је било 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара по броју гласова које је доделио на друго место је сврстао Весну Капор за књигу „Венац за оца“ ( 18 гласова) на треће Ненада Шапоњу с путописом „А Брисел се да преходати лако“ (10). На четвртом месту с 9 гласова је „Гибралтал“ Саше Јеленковића, а пето деле Александар Јовановић с „Стих и памћење“, Јелена Ленголд, „Одустајање“ и  Драган Бошковић с „Аве Мариа“ који су сви освојили по осам поена.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести