Милошевић: Позоришним фестивалом негујемо сличности у различитостима

„Велико је задовољство бити део овог великог међународног позоришног фестивала, који је довео Европу и свет у Нови Сад и то богатство, које у сличностима показује различитости је од непроцењивог значаја, због чега ће подршка Покрајинске владе и ресорног секретаријата бити увек присутна“  рекла је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уочи отварања другог по реду позоришног фестивала језичких мањина света "Sinergy" вечерас  у Новосадском позоришту.
Dragana Milosevic/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

„Често волим да истичем ретко виђен простор, каква је Војводина са исплетеном милтикултуралношћу, мултиконфесионалношћу са толико сусретања вера и нација „ истакла је Милошевићева и додала да доказ тој чињеници јесте овај прелепи фестивал различитих театара из разлитих  средина, који ће у наредних неолико дана оплеменити Нови Сад и шире.

Са жељом глумцима и публици да надахнуто пропрате програм фестивала и да наставе да негују сличности у раличитостима, још једном је поручила да ће и у свим наредним фестивалима ресорни секретаријат бити поуздан партнер у његовој реализацији.

Фото: Pokrajinska vlada

Премијерном изведбом представе ’’Вентилатор’’ која је рађена у копродукцији Новосадског позоришта и Гледалишча Копер у Словенији, званично је отворен фестивал, који ће у овом театру трајати  до 12. новембра, што према речима директора те институције Валентина Венцела, даје прилику да љубитељи позоришта виде оне позоришне трупе, које се у својим срединама, на мањинском језику, баве малим човеком затеченим у свету великих  сукоба.

Поздравне речи испред Града Новог Сада упутио је помоћник градоначелника Александар Петровић, док је фестивал званично отворио позоришни доајен и драматург Мирослав Мики Радоњић, који је овом приликом нагласио да успешна сарадња не малих позоришта далеко изван наших граница су дошле у ону нежну фазу, када се лако остварује новосадски позоришни дијалог.    

Да подсетимо, по програму фестивала сутра на истој сцени публици ће се представити Словенско стално гледалишче из Трста (Италија) са представом ’’Лепи дани у Аранхуезу’’ и Српско позориште из Будимпеште (Мађарска) са представом ’’Авала експрес’’.

Фото: Pozorisni festival/Pokrajinska vlada

Руси из Израела из позоришта ТМГ Шаула Тиктинера из Тел Авива (Израел) наступиће 7. новембра са представом ’’Последњи лет – исповест уметника’’, а 8. новембра новосадској публици представиће се Татари из Русије из Буинског државног драмског театра са представом ’’Просци’’.

У Галерији Матице српске 9. новембра биће изведен перформанс Марина Абрамовић на румунском ’’Марина и Улај’’ из Букурешта (Румунија), а на Великој сцени Новосадског позоришта Ксенија Прохаска извешће монодраму ’’Марлен Дитрих’’ на италијанском.

У Новосадском позоришту 10. новембра наступиће и Јермени из Турске из истанбулског Позоришта Хангардз са представом ’’Нађимо једни друге, то је оно што немамо’’, а следећег дана Новосађани ће имати прилику да виде представу Позоришта Арон Тамаши ’’Алиса’’, коју изводе Мађари из града Свети Ђорђе (Румунија).

Част да у Новосадском позоришту затворе Фестивал припала је Мађарима из Украјине, односно Народном позоришту Иљеш Ђула из Берегова, који ће извести представу ’’Золтан поново сахрањен’’.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести