Министар: Чему комисија ако сви мисле исто, и то у култури

НОВИ САД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић сматра да није уобичајено да се очекује да људи који доносе одлуке у култури мисле на исти начин, јер, како је приметио, чему онда комисије и жирији. 
vladan vukosavljevic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Он је данас у Новом Саду, на отварању изложбе "Мајска скупштина - 170 година касније" у Галерији Матице српске, а коментаришући оставку вајара Миодрага Живковића, члана жирија за подизање споменика Стефану Немањи, рекао да не треба очекивати да комисије у култури постигну једногласје. 

Ја не могу да се сетим жирија или комисије која је у нашој држави или друштву, а у области културе у ужем смислу, била сагласна око свега, али комисије зато и постоје, процедура је била сасвим јасна, конкурс међународни. Очекивати да комисије у култури постигну једногласност је претенциозно. Ако бисмо постигли једногласје онда би неко критиковао како ето - сви ти људи имају исте крутеријуме и чему онда комисија, рекао је Вукосављевић.

Иначе, министра каже и да је конкурс спроведен сасвим у складу с прописима, те да не постоји разлог за сумњу у кредибилитет комисије.

Била је велика комисија, много времена и труда је уложено, пристигли су радови из земље и из иностранства и немамо разлога да сумњамо у кредибилитет комисије, истакао је министар Вукосављевић.

Подсетимо, споменик Стефану Немањи требало би да буде постављен почетком 2019. године на Савском тргу у Београду. 

Вајар Миодраг Живковић дао је оставку на место члана жирија за подизање овог споменика јер, како је рекао, није сагласан с избором победничког рада руског вајара Александра Рукавишњикова и начином на који је спроведен конкурс.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести