Министар Вукосављевић отворио изложбу Дисових дела

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је данас у Позајмном одељењу Библиотеке града Београда изложбу "...Мени није дано (Лепота тужног песника)..." поводом Светског дана књиге и 100 година од трагичне смрти једног од назначајнијих српских песника с почетка 20. века Владислава Петковића Диса (1880-1917).
100 godina od smrti Vladislava Petkovica Disa
Фото: Tanjug

Вукосављевић је истакао да су на несвакидашњој, лепој, квалитетној и занимљивој изложби у Библиотеци града представљена дела и успомене великог српског песника.

"Једва да има школованог човека који не зна по неки стих из Дисових најпознатијих песама као што су ''Можда спава'' и ''Тамница'', тако да је Дис својим кратким и мукотрпним животом оставио дубок траг у српској поезији", констатовао је министар.

Он је подсетио на Дисову судбину од раних почетака, "злопутања и мучења са различитим пословима - од учитељског посла у далекој провинцији па до катарџије у Београду".

"Дис је борећи се за преживљавање у тешким условима учинио много, реч је о великом пупољку српске поезије који се на време у пуном свом младалачком и стваралачком нагону заоденуо цветом и тај цвет мирише снажно и дан данас. Дисова трагична судбина као жртве Првог светског рата јесте такође особени знак судбине наших песника", оценио је Вукосављевић.

Он је нагласио да су две збирке песама - "Утопљење душе" и "Ми чекамо цара" биле довољне да Диса ставе у пантеон српске поезије

Присутне је поздравила и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

На изложби, чији је аутор Срђан Б. Стојанчев, новинар и члан Српског библиофилског друштва, посетиоци могу први пут да виде оригинална и ретка прва издања Дисових књига, затим новопронађени оригинални рукопис Дисове песме "Лепота", коју је песник написао и посветио Марији Мари Пандуровић, сестри књижевника Симе Пандуровића.

Поставка обухвата и оригиналне фотографије Диса које су сада први пут доступне широј јавности.

Материјал за изложбу власништво је чланова Српског библиофилског друштва, а може се погледати до 24. маја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести