Министарство одговорило Накаради: Не кажњавамо никога

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања не кажњава никога смањење буџета, хитно је стигао одговор ресора на оптужбе које је директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада изнео данас на прес конференцији, где је рако да се установе куилтуре које раде добро кажњавају смањењем буџета, конкретно за 2020.
Muzej savremene umetnosti  Foto: MSU
Фото: MSU

Министартво, наиме, у саопштењу које је доставило медијима тврди да оптужбе Накараде не одговарају чињеничном стању, те упозорава да је рок за коначно одређивање буџета установа као и сваке године крај јануара за текућу годину, док је, кажу, општепозната чињеница да Министарство не "кажњава" никога, па ни установе културе чији је оснивач.

Извршење буџета Музеја савремене уметности у 2019. години износи 92,98 процената, што је мање од значајног броја установа (Народно позориште 98,5 посто, Галерија Матице српске 96,4 посто, Архив Србије 98,41, Филмске новости 98,75 итд.).

Све то в.д. директора Накарада морао би да зна, као што би, када говори о томе ко је финансирао изложбу Марине Абрамовић требало да зна да држава није неки аморфни и невидљиви ентитет, већ да иста та држава путем Министарства културе и информисања финансира установе културе и њихове програме и изложбе, пише у саопштењу.

Из Министарства поручују и да Музеј савремене уметности не може очекивати да има исти буџет као 2019. јер се "тако велика и захтевна изложба као што је "Чистач" Марине Абрамовић не дешава често и не може се као разлог употребити за тражење једнаких финансијских средстава сваке године".

Напомињу и да су управо због тако значајне изложбе умањена средства другим важним установама културе, а што, примећују, Накарада не узима у обзир.

Кад је реч о именовању новог директора Музеја, у саопштењу подсећају да су 20. марта 2019. Влади Србије доставили предлог на основу резултата конкурса и мишљења УО те установе, али додају да Накарада одговор на питање зашто нови директор још није именован мора да потражи на другој адреси, а не у Министарству културе и информисања.

Директору Музеја Министарство замера да није први пут да их неаргументовано напада, док као "иновативан" приступ финансијској анализи пословања виде то што директор МСУ сматра да је "зарада" Музеја заправо приход који представља мање од 15 посто од укупне цене изложбе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести