Мултимедијална изложба слика Надежде Петровић

ЋУПРИЈА: У Галерији Музеја „Хореум Марги Равно“ у Ћуприји, отворена је мултимедијална изложба слика најзначајније српске сликарке са краја 19. и почетка 20. века Надежде Петровић (1873-1915.).
nadezda petrovic
Фото: Tanjug

Изложба, која ће трајати до 31. октобра, уприличена је у сарадњи са Уметничком галеријом „Надежда Петровић“ из Чачка, поводом 13. октобра Дана ослобођења Ћуприје од фашизма у Другом светском рату.

Изложбу су синоћ отвориле виши кустос Уметничке галерије „Надежда Петровић“ из Чачка Драгана Божовић и музејски саветник те галерије Мирјана Рацковић.

Бројне љубитеље дела Надежде Патровић поздравио је директор Музеја Новак Новаковић.

Изложено је шест слика насталих од 1900. до 1913. године: „Стари шедрван у Призрену“, „Море“, „Портрет седе жене“, „Жена са дететом“, „Воденица“ и „Баварац са шеширом“. 

Реч је о делима из „Минхенског периода“, „Србијанског периода“, „Париског периода“ и „Ратног периода“ славне сликарке.

Изложбу прате панои са сликовито обрађеном личном и професионалном  биографијом уметнице, чији се лик налази на новчаници у апоенима од 200 динара.

На видео запису, посетиоцима су престављена нека од њених писама упућених породици током Првог светског рата, а први пут је престављен и текст „Сликарка Надежда Петровић у Сењском руднику“ Драгане Божовић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести