Музеј Војводине изложбом обележио 172. годишњицу рада

НОВИ САД: Музеј Војводине обележио је на јучерашњој свечаности свој дан и 172. годишњицу рада на прикупљању, обради, заштити, едукацији и презентацији културног наслеђа.
m
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Музеј је носилац традиција чији почеци су везани за Матицу српску под чијим окриљем је 1847. донета одлука о оснивању Српске народне збирке или Музеума „где ће се чувати све старине и знаменитости". Жеља оснивача била је да Музеум постане „огледало живота нашега народа у крајевима у којима он живи", а од њега су затим настали Галерија Матице српске и Мизеј Војводине.

Активности Музеја Војводине у протеклој години, које су чиниле бројне изложбе, промоције, предавање, концерти, едукативни програми, научне конфернције, представио је директор др Драго Његован наводећи да је Музеј, измађу два његова дана, имао 46.000 посетилаца, као и да су за то време објавили 18 књига и каталога.

Књижевник, публициста и преводилац Иван Ивањи отворио је изложбу „Тито и Југославија у карикатурама Информбироа“, приређену поводом Дана Музеја, ауторке Кристине Менеши, више кустоскиње – историчарке Одељења за савремену историју Музеја Војводине. Изложба тематизује један од најзначајних догађаја у историји Југославије – Резолуцију Информбироа из 1948. и оно што је уследило након ње кроз ИБ карикатуре из Збирке докумената Музеја Војводине. Део овог материјала који су тадашњи државни органи запленили, чува се у овој установи и овом приликом се први пут представља публици. На изложби су приказани и предмети из Музеја Југославије, Музеја града Београда, Библиотеке Матице српске и Удружења „Историјски музеј Југославије”.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Карикатуре су изворно објављиване у листовима земаља информбировског блока од 1949. до 1954. и груписане су у 29 целина. Ова изложба показује да карикатура има важну улогу у проучавању совјетских догађаја, а њеним приређивањем ауторка Кристина Менеши на прави начин је наставила традицију неговање културе сећања за коју се ова установа културе залаже од 1847. - рекла је рецезенткиња изложбе и пратећег каталога Љиљана Дожић из Архива Војводине.

Отварајући изложбу Иван Ивањи је похвалио њену концепцију и начин на који је представљен историјски контекст и указао да су карикатуре неопходне за проучавање историје и разумевање ситуације, друштвеног живота, историјских прилика и неприлика.

У уметничком делу програма наступио је хор Гимназије “Јован Јовановић Змај” под диригентском палицом проф. Јована Травице, а сарадницима Музеја су уручене захвалнице.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести