На 110. рођендан Петра Лубарде отворена изложба у његовом легату

Двориште виле у Иличићевој 1 у Београду, у којој је годинама живео један од највећих југословенских сликара Петар Лубарда (1907-1974), а где је сада његов легат, сада и званично употпуњује биста „последњег романтичара модерног традиционализма”, рад чувеног вајара Сретена Стојановића из далеке 1950.
petar lubarda, dnevnik.rs
Фото: Youtube Printscreen

На истом месту, поводом 110 година од Лубардиног рођења, уприличена је и изложба 11 његових слика, које су биле део уметничке збирке др Блажа Кусовца, бившег амбасадора Југославије у Индији, а данас су део колекције компаније „Таркет” из Бачке Паланке. Ови Лубардини радови су, подсетимо, заједно са осталим вредним делима из „Таркет” колекције, представљени лане у оквиру изложбе “Од приватног ка јавном” у Галерији Матице српске.

Поставком у Кући легата обухваћена су нека репрезентативна Лубардина дела настала 30-их година прошлог века, као што су „Портрет Црногорца” (1933) и „Љуботињ И” (1937), али и слике из 50-их, где је већ уочљива промена уметниковог ликовног израза, попут „Гаврана” (1951), „Гуслара” (1952), „Срђе Злопоглеђе” (1957). Како наводи мр Данило Вуксановић, „израстао у митским пределима црногорског пејзажа у епском обиљу древних историјских симбола, Петар Лубарда је понајвише означен као сликар преображаја у кречњачкој природи ’камених пучина’”.

Фото: Dnevnik.rs

„Сликар драме, светлости и таме, али и њиховог сукоба, сликарство је видео као борбу која се може сублимирати и у његовим речима – Увек се боримо с неким мраком у тежњи да га осветлимо“. Изложба „ Петар Лубарда, уметничка колекција компаније ’Таркет’” биће отворена у Кући легата до 31. јануара 2018.


Петар Лубарда 1907–1974–2017.

Као партнерски пројекат Спомен збирке Павла Бељанског и Куће легата у четвртак, 3. августа, у Дворцу Петровића, у Центру савремене умјетности Црне Горе у Подгорици биће отворена изложба „Петар Лубарда 1907–1974–2017”. На изложби ће бити представљено 26 Лубардиних дела из оба легата, Уметничке Збирке САНУ, Народног музеја у Смедеревској Паланци и приватне колекције. Након Подгорице, вернисаж ће у проширеном обиму бити приказан и у Спомен збирци Павла Бељанског (од 7. септембра до 5. новембра) и Кући легата (од 9. новембра до 10. јануар 2018), односно ове ће поставке обухватити и Лубардине слике које се чувају у Музеју Града Београда, Музеју Српске православне цркве, Влади Србије, Галерији Матице српске и сомборској Галерији „Милан Коњовић“.


М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести