На бијеналној изложби УПИДИВ-а радови 56 уметника

НОВИ САД: Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине по 23. пут приређује своју бијеналну изложбу „Форма“ која ће бити отворена сутра у 12 часова у Архиву Војводине (Жарка Васиљевића 2а).
f
Фото: Ilustracija

Поставку чине радови 56 уметника, чланова овог струковог удружења из различитих области примење уметности и дизајна - почев од графичког дизајна, дизајна ентеријера, архитектуре, фото дизајна, преко савременог одевања, дизајна текстила, костимографије, декоративне пластике, картографског дизајна, примењеног вајарства, декоративног сликарства и уникатне керамике до теорије ликовне-примењене уметности и дизајна и 2Д анимације. Удружење у свом саставу има више од 450 чланова уметника примењених уметности дизајна.

Министарство културе и информисања Србије је УПИДИВ-у доделило статус репрезентативног удружења у култури што, по речима председника Уметничког савета др Здравка Рајчетића, сублимира целокупну претходну историју УПИДИВ-а која обухвата рад великог броја угледних чланова, значајну квантитативно и квалитативно реализовану излагачку делатност у оквиру Галерије Форма, али ван ње, како у земљи, тако и у иностранству. Рајчетић указује и на издавање великог броја пратећих публикација које сведоче о стручним али и истраживачким капацитетима чланова УПИДИВ-а на пољу теорије примењене уметности и дизајна у Војводини.

Председник Уметничког савета наводи да је УПИДИВ од свог оснивања, пре више од пет деценија до данас пролазио кроз мноштво политичких, економских и културних мена које су обележиле ово друштво али сматра да се са статусом репрезентативног удружења дошло до црте која представља реализацију оних циљева који су прокламовани од стране оснивача, великана наше примењене уметности и дизајна и да се сада од те црте креће даље. А то је управо ова изложба која је имала бијенални карактер али се на њено ново издање, због финансијских проблема, морало да чека пет година.

Рајчетић указује да све више чланова у свом раду користи нове технологије, послује преко глобалног тржишта које у великој мери почива на електронским основама, али ово ново доба изискује убрзани рад на обнови, али и редефинисању света уметности који би требало да чини агилна стручна критика, активнија публика, савремени излагачки капацитети у духу данашњег времена, али са друге стране и мобилизација домаћих инвеститора, купаца и колекционара што би требало да обезбеди безбрижнију егзистенцију чланству.

На изложби коју ће отворити Александар Лукић, председник Управног одбора УПИДИВ-а и ликовни критичар Сава Степанов биће додељене главна награда Велика златна форма, Златне форме за поједине области, као и признања уваженим ауторима примење уметности и дизајна.

Изложба ће трајати до 20. децембра.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести