"На кафи код кнегиње Љубице" у два нова термина за публику

БЕОГРАД: Монодрама "На кафи код кнегиње Љубице" је први музејски театар код нас, који је настао пре десет година и успешно се изводи у аутентичном амбијенту Конака кнегиње Љубице, у организацији Музеја града Београда и Туристичке организације Београда, а нови термини за публику су свака друга и четврта недеље у месецу у 14 сати
e
Фото: pixabay.com

Монодраму изводи Наташа Поповска, виши кустос Музеја града Београда и аутор представе.

Кроз животну исповест кнегиње Љубице Обреновић посетиоци Конака кнегиње Љубице су у прилици да буду дочекани у здању из 19. века и да уз кафу и ратлук на упечатљив и интерактиван начин упознају прву владарку обновљене Србије.

Крећући се кроз одаје старог Конака посетиоци ће сазнати чињенице о најзначајнијим догађајима и личностима из времена кнеза Милоша Обреновића, о сложеном односу који је имао с и кнегињом Љубицом, о начину опремања домова, одевању и васпитавању деце.

Монодрама је највећим делом реализована у Конаку књегиње Љубице, који је у саставу Музеја града Београда, а била је и део значајних градских манифестација попут "Ноћи музеја", "Дана европске баштине" и "Дана Београда".

Укључена је и у културно-уметнички пројекат "Под крошњама топчидерског платана", који се реализује у летњим месецима испред Милошевог конака у Топчидеру у организацији Туристичке организације Београда.

Шест година је била учесник "Дана кнегиње Љубице", који се традиционално одвијају у Враћевшници, у организацији Туристичке организације Горњи Милановац.

Током 2015. године монодрама "На кафи код кнегиње Љубице" гостовала је у водећим позориштима широм Србије: Српском народном позоришту у Новом Саду, Народном позоришту у Нишу, Крушевачком народном позоришту, Дому културе у Чачку и Културном центру у Панчеву.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести