Никола Џафо добитник награде Нишког салона

Новосадски уметник Никола Џафо добитник је Награде актуелног Нишког салона за цртеж „Нет Тарнер црнац који је први одсекао главу свом газди“.
1
Фото: Промо

Жири, који су творили мр Славица Ердељановић Цурк, редовни професор у пензији, историчар уметности Немања Петровић и кустос Милан Ристић, навео је у образложењу да „успешним коришћењем референици из историје уметности и друштва, аутор Никола Џафо актуелизује тему личних и јавних слобода која је свевремена, а којој текући тренутак даје додатну вредносну компоненту”: „Та препознатљива уметничка будност и лична ангажованост овог аутора добија посебну снагу, нарочито данас када смо сведоци глобалних турбулентних збивања.  Последњи период ауторовог опуса препознатљив је по снажној идеји изреченој кроз поједностављене композиционе поделе формата, што му омогућава да користи богати ликовни језик кроз текстуру, репетицију и виртуозни цртеж”. 

Никола Џафп (1950) дипломирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 1978, магистрирао на истом факултету 1981. У раној фази стваралаштва и у новије време бави се сликањем и цртањем, а од 1990. једно време пасивизира бављење сликарством и максимално је активан у борби за друштвене вредности и уметнички дигнитет, што је ангажман који до данас не напушта. Идејни творац и покретач групе Лед арт (1993), с којом креира и реализује више од тридесет пројеката.

Суоснивач је и Центра за културну деконтаминацију у Београду (1995) и Мултимедијалног центра „Лед арт” у Новом Саду (2000). Исте године, у подруму у улици Грчкошколска 5, у Новом Саду покреће Арт клинику, с утопијском идејом да уметност може да мења и лечи свет. Без обзира на облик уметничког наступа, у јавност излази с радовима или наступима које су обележене изразитим активистичким ставом и друштвеном критиком. У последње време у његовом раду преовлађују цртачка остварења. Живи и ради у Петроварадину. 

М. С.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести