Никола Шуица поднео оставку на место председника УО МСУ

БЕОГРАД: Никола Шуица поднео је оставку на место председника Управног одбора Музеја савремене уметности у Београду (МСУБ) након именовања новиог в. д. директора ове институције Виктора Киша, указујући на бројне проблеме са којима се УО сусретао.
i
Фото: Youtube Printscreen

У писму оставке које је Никола Шуица послао Влади Србије, наводи се да је именовање в. д. директора Музеја савремене уметности у Београду (МСУБ), 30. јануара 2020. године, прилика да се изнесе истина о деловању Управног одбора МСУБ у нешто више од годину дана, од када се делимично могао сагледати редослед проблема с којима се кроз више деценија рад капиталне установе српске културе суочавао.

"На почетку сазива УО, за који сам замољен да будем председавајући од стране в. д. директора МСУБ Слободана Накараде, истакнут је приоритет: наставак припрема међународне ретроспективе ''Чистач'' Марине Абрамовић, планиране од отварања обновљене зграде Музеја у јесен 2017. Изложба "Чистач" завршена у јануару 2020, показала се као капитални организациони, културолошки и музеолошки пројект који је у спрези напора тима МСУБ као и изузетне подршке Министарства културе и информисања и Владе Републике Србије прерастао у маркантан друштвени догађај", написао је Шуица.

Како наводи, "УО је поред суочења с етапама припреме изложбе и с тиме повезаним састанцима - одржан је највећи број састанака у историјату свих УО Музеја - био доведен и у законску обавезу расписивања Конкурса за радно место директора".

"На почетку рада УО крајем јануара 2019. иницијативом правне службе Музеја то је и учињено у свим законским оквирима. Професионалне биографије четири пријављене личности које циљају на допринос у раду установе кроз функцију будућег директора МСУБ реално су сагледане. УО МСУБ, са изузећем мишљења два члана који су инсистирали на продужетку рада в. д. С. Накараде, доставио је Извештај описних одлика четири кандидата на Конкурсу према Министарству културе и информисања, у ишчекивању процедуре од Владе Републике Србије", наводи се у писму Николе Шуице.

Он нагласасва да "информација о окончању Конкурса изостаје, и то још пре календарског лета 2019, све до именовања новог в. д. директора 30. 01 2020, личности професионалне уметничке биографије и јавног искуства, која није била пријављена на Конкурсу".

"Рад УО сведен је на правно финансијска одобравање зарад 1) буџетских функционисања различитих ресора Музеја као и 2) пројектованих програмских планова Стручног колегијума установе, за шта УО није унапред обавештен. Неразјашњене ситуације и ускраћене могућности УО биле су очигледне. Није се показала озбиљна заинтересованост за решавање наслојених проблема, али и исто тако и сазна правац процедуре као и конкурсни резултат. Овим је обесмишљен рад УО и његове професионалне компетенције", написао је Шуица и додао да из наведених разлога није више у прилици да обавља функцију Председника УО МСУБ.

"Желим новом тиму МСУБ успешну повезаност. Вољан сам да стручно помогнем, што би надмашило административно присуство. Кроз моје раније именовање за Национални Савет за културу Републике Србије, који тек треба да искаже професионалне и организационе иницијативе, исто тако сам спреман да допринесем садржинама и баштини коју поседује МСУБ у свом даљем деловању", наводи у оставци Никола Шуица.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести