Нове сезоне у Позоришту младих и Ујвидеки синхазу почињу у септембру

Залено светло за почетак театарских сезона, наравно уз поштовање епидемиолошких мера и препорука, дозволило је управи Позоришта младих да већ за 5. септембар закажу прву представу -„Успавану лепотицу” на Малој сцени.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Биће то јубиларно, 80. извођење ове луткарске представе коју је по мотивима бајле Шарла Пероа режирао Веселин Бојдев. До краја следећег месеца углавном ће се играти на Малој сцени, и то у устаљеним терминима - четвртак у 18 часова, те субота и недеља у 11, док ће Велика сцена оживети средином септембра. Тачније, за 16. септембар је планирана трилер-комедија у режији Игора Павловића „39 степеника”, а 27. септембра публику очекује мјузикл „Коса”.       

– Поштоваћемо све препоруке које се односе на превенцију ширења вируса ковид-19, што подразумева појачану дезинфекцију позоришта, држање дистанце кроз прописани редослед седења, као и то да ће сви у публици морати да носе маске – каже за „Дневник” директор Позоришта младих Михајло Несторовић. – Једини који су, условно говорећи, незаштићени у целој причи јесу глумци. Али они су спремни да ризикују, јер желе да раде упркос околностима. Наравно, мораће појачано да воде рачуна о свом здрављу, док ће у самом театру пажња максимално бити усмерена на њихову заштиту, почев од тестирања до тога да ће сви остали који учествују у реализацији неке представе носити маске, визире...

У последњих неколико месеци је у Позоришту младих принудно неколико пута прекидан па настављан рад на новој представи „Кад сам био гарав” Миливоја Млађеновића по мотивима прича, приповедака и песама Мирослава Мике Антића, коју режира Стеван Бодрожа. Будући да се већ ушло у завршну фазу, биће потребан још само један циклус проба у септембру уз финиш уочи саме премијере заказане за 15. октобар. Оваква „исцепканост” је нужна, будући да почиње и сезона фестивала, па ће глумци Позоришта младих почетком октобра наступити са „Косом” у Шапцу на „Позоришном пролећу” које је принудно померено за јесен, а потом иду у Бањалуку на Међународни фестивал позоришта за децу са  представом „На вуковом трагу”.

– Надам се да ћемо без потреса моћи да правимо и репертоар за новембар и децембар. Јер, очекује нас рад на новој ансамбл представи „Смрт господина Голоже” у драматизацији Ане Ђорђевић и режији Патрика Лазића са Бранимиром Брстином, као гостом, у насловној улози. Премијеру бисмо заказали крајем новембра или почетком децембра, а одмах после тога почео би рад на представи „Путовање са Светим Савом”, са идејом да она изађе 27. јануара 2021. У сваком случају, мислим да смо се сви ужелели културе, уметности, позоришта... и надам се добру и томе да ће ова нова сезона бити дуга и без изнуђених прекида – каже Несторовић.

Када је, пак, реч о Ујвидеки синхазу, ансамбл овог театра ће најпре отпутовати у Мађарску, где ће на 32. Фестивалу мађарских позоришта у Кишварди одиграти представу „Ана Карењина” са , која је премијерно изведена у октобру прошле године. Иста представа ће се потом играти два дана за редом, 5. и 6. септембра, у оквиру Новог тврђава театра у Чортановцима. А на отварању овог фестивала, 4. септембра, премијерно ће бити изведен комад „Употреба човека”, коју је Новосадско позориште припремало у копродукцији са Новим тврђава театром, Будва Град театром и сарајевским Ист Вест центром. Подсетимо, представа се заснива на роману Александра Тишме, а драматизацију и режију потписује Борис Лијешевић. Репризно извођење „Употребе човека” планирано је, иначе, последњег фестивалског дана – 8. септембра.

За 21. септембар, када се обележава Дан мађарске драме, заказана је премијера „Сељачке опере” Беле Пинтера, која је првобитно пред новосадску публику требало да изађе 21. марта. Несретне судбине, пуно страсти, специфичан хумор и изразита катарза. То је најпознатији Пинтеров комад, који је имао праизведбу 2002 у позоришту „Скене“ у Будимпешти и од тада је одигран више од сто пута у разним театрима - у Капошвару, Печују, Сомбатељу, Таргу Мурешу, Мишколцу, Будимпешти и Темишвару, а  Ујвиодеки синхаз га на сцену поставља у копродукцији са Националним театром из Сегедина. У подели су Емина Елор, Јудит Ласло, Габор Понго и Даниел Хуста, а режију потписује Атила Керестеш.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести