Новосадској уметници Ивани Живић награда за цртеж на Салону у Паризу

ПАРИЗ: Жири Националнг удружења ликовних уметности Француске наградио је Ивану Живић за цртеж у великој конкуренцији париског Салона, саопштили су организатори.
s
Фото: Printscreen/Facebook@IvanaŽivić

Међу више од 700 савремених сликара, вајара, фотографа, графичара, илустратора и дизајнера, уметника текстила и керамичара излагала је и Јармила Вешовић, истакнута српска уметница која живи и ствара у Паризу.

Изложба је окупила како француске уметнике, тако и неколико страних делегација, Јужне Кореје, Јапана и Турске, док је београдска уметница Ивана Живић учествовала по позиву организатора.

Кустоскиње овогодишње изложбе биле су Катрин Северац, сликарка, и Изабел Лавсон, извршна директорка СНБА, док је сценографију Салона урадио реномирани архитекта Бруно Моинар.

У конкуренцији уметника из целог света препознат је квалитет Иване Живић, која већ дужи низ година привлачи пажњу критике и публике.

Њен рад у континуитету доноси запажена ликовна остварења које карактерише мењање стила, приступа и ликовног израза, што свакако обогаћује деловање, доноси свежину и указује на константну окренутост ка експерименту.

Као врстан цртач, Ивана Живић предочава свој таленат и вештину бавећи се овом темом још од 2013. године.

Цртежи су рађени у техици оловке и уљаног пастела на папиру већег формата. Представљају зрелу уметничку фазу, где се уочава прочишћавање стила, свођење елемената, укрупњавање монохромних бојених површина.

Детаљи су пажљиво одабрани, уметница им посвећује велику пажњу, вешто их обрађује и успешно наглашава уносећи колорит.

На својим цртежима Ивана Живић ствара надреалан, фантастичан, имагинаран свет препун маште, сновиђења, надања, слободе покрета и самоће која ослобађа.

Салон у Паризу је престижан уметнички догађај који постоји већ 166 година.

На њему су излагали реномирани уметници: Роден, Реноар, Мане, Моне, Делакроа, Дишан, Гоген и многи други.

Салон се организује једном годишње и представља изложбу коју су осмислили уметници за уметнике, а под покровитељством је La Societe Nationale des Beaux Arts.

Ово удружење уметника 1861. године основали су Луј Мартине и Теофил Готје после раскида уметника са званичним Салоном.

Циљ им је био да уметност постане независна, да се уметници самостално њоме баве и обезбеде простор за директну продају својих дела.

Дугогодишња традиција Салона укључује охрабривање и подршку уметницима различитих стилова, а посебан значај представља покровитељство ове манифестације од стране председника Републике Француске.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести