Обележен Дан Српског народног позоришта

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас се у Српском народном позоришту обратила у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата на свечаној академији поводом  Дана позоришта, који наш најстарији национални театар обележава 162 године.
с
Фото: Покрајинска влада

Сваке године на Дан позоришта додељују се признања „Јован Ђорђевић“, и она су овога пута отишла у руке првакињи Драме СНП-а глумици Лидији Стевановић и првакињи Балета СНП-а балерини Ани Ђурић.

Уочи свечане доделе секретар Драгана Милошевић истакла је да је из сезоне у сезону Српско народно позориште све амбициозније и да помера границе, што оправдава бројним премијерама у све три уметничке јединице.

„Данас је дан када и ми као оснивачи, тачније Покрајинска влада, преко ресорног секретаријата захваљујемо на професионалном и стручном односу према послу не само уметницима, већ и свима онима који су иза сцене и око ње, а без којих ништа од овога не би могло да се изведе“, истакла је Милошевићева.

Зато је, према њеним речима, током претходних седам година програмски буџет удвостручен, тачније средства су увећана са 60 на 120 милиона динара, за велику продукцију.

„У претходне две године, кроз капиталне инвестиције уложено је 389 милиона динара за бројне пројекте којима ће се побољшати услови за рад, а у које није улагано претходне четири деценије“, нагласила је Драгана Милошевић.

Фото: Покрајинска влада

Честитајући Дан СНП-а, она је упутила речи подршке цитирајући великог Јована Ђорђевића, који је пре 162 године једном приликом рекао да се „овде не ради о приватној забави једне вароши и личним интересима неколико људи – овде је говор о вишим духовним интересима народа, народној свести, народном поносу и карактеру, о народном језику и литератури, једном речи о ономе што је народу најмилије, а најсветлије народно позориште све ово чува, брани, негује и облагорођава“.

Како је навела Милошевићева, у наредним година и деценијама наше позориште је, припремајући и изводећи на стотине представа и неуморно путујући и будећи и оплемењујући националну свест нашег народа не само у Војводини, већ и у свим другим крајевима у којима су Срби живели, недвосмислено потврдило ту своју улогу и поменуте речи једног од својих оснивача.

Фото: Покрајинска влада

Знатно касније велики Милош Црњански забележио је да је у чувању и развијању националне свести „пречански театар одиграо не мању улогу од српске књиге, па чак и од цркве“.

„Историјске мене и различити државни оквири који су у њима настајали и нестајали од тог времена до данас, утицали су, наравно, на то да се и наше позориште мења, да пролази кроз тешке периоде, али да увек подржава нове уметничке интенције и трасира нове театарске путеве, да из његове институционалности израстају друге и данас велике институције попут Стеријиног позорја. Једино што је за све то време била непромењива чињеница јесте да је СНП остао један од најважнијих светионика широког културног простора до чијих граница сежу његове уметничке вибрације, да би се, обогаћене осећањима које су подстакле у онима до којих су стигле, као најлепши ехо враћале овде одакле су потекле. Све то је, разуме се, пре и изнад свега, заслуга људи који су га некад чинили и који га чине данас – од глумаца и редитеља, преко чланова оперског и балетског ансамбла и нашег хора и оркестра, до чланова менаџмента, радника у техници и свих других без којих би његово функционисање било немогуће. Зато свима њима из срца, које је, упркос другим професионалним или политичким ангажманима, као виолинисткињи увек и заувек овде,  честитам данашњи свечани дан. Уз то, најсрдачније честитке упућујем колегама којима ће данас заслужено бити уручена традиционална признања. И на самом крају, желим да подвучем да је Покрајинска влада, као оснивач СНП-а, потпуно свесна своје улоге и своје одговорности да обезбеди услове за нормално функционисање и развој Српског народног позоришта и да то никада неће доћи у питање. А чаролију игре у свим њеним раскошним облицима и данас и у времену које долази остављамо вама који га чините и, разуме се, публици због које постојите и којој смо сви заједно ту чаролију дужни“, рекла је Драгана Милошевић.

Фото: Покрајинска влада

У име Српског народног позоришта речи захвалности упутио је в.д. управник Зоран Ђерић, који је уручио награде уметницима и запосленима и  истакао све велике пројекте који ће обележити 162. сезону, као и 75 година од оснивања Опере овог театра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести