Од фотореализма до виртуелне визуелности у Бел арту

У Галерији Бел Арт (Булевар Михајла Пупина 17) у четвртак у 19 часова отвара се самостална изложба Драгана Стојкова.
slikarstvo pixabay
Фото: pixabay.com

У питању је аутор сликарске (фото)реалистичке перцепције и интерпретацијекоји је у свом уметничком деловању ажурно пратио и поштовао техничка и технолошка достигнућа, бавећи се и фотографијом, полароидом, филмом и видеом, а у новије време и дигиталном технологијом. Поставка у Галерији „Бел арт”, по речима кустоса ликовног критичара Саве Степанова замишљена је као приказ тог специфичног односа сликара према новим техничко-технолошким медијима: у деловању непоколебљивог заговорника аутентичног сликарства су на различите начине присутни тзв. нови медији – као предложак, као прихваћена чињеница уметничких актуелности, као својеврсна пиктурална расправа о новом концепту реалистичке слике, као практично прикључивање најразличитијим актуелним трендовима дигитализације и свесне медијализације властитих уметничких остварења.

У складу са називом изложбе “Од фотореализма до виртуелне визуелности” у овом невеликом галеријском простору упоредоће бити постављени низови репрезентативних фотореалистичких слика из друге половине прошлог столећа и најновија прочишћена реалистичка остварења настала учешћем Стојкова у атмосфери ововременске глобалне медијализације. Фотореалистичко сликарство из седамдесетих и осамдесетих подсећа, како наводи Степенов на сликарски концепт који је у једном значајном моменту друге половине XX века проистекао из нагло остварене свеприсутност фотографије у свету (и уметности) - као основне јединице новог и другачијег, управо тада формираног, начина глобалног визуелног комуницирања.

Драган Стојков (Сомбор, 1951) студије сликарства на Академији лепих уметности у Венецији, у класи професора Кармела Зотија завршио је 1979. Приредио је више од 170 самосталних, а учествовао на 350 групних  изложби у земљи и иностранству. Добитник је бројних награда и признања за свој уметнички рад: Његова дела налазе су значајним јавним и приватним колекцијама. Изложба ће бити отворена до 18. новембра.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести