„ОДМОР БАШИБОЗУКА” ИЗЛОЖЕН У КОНАКУ КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ Сваком Пајином делу место је у Србији

Слика „Одмор башибозука“ Паје Јовановића, коју је Србија откупила на аукцији лондонског „Сотебија“, изложена је у Конаку кнегиње Љубице.
а
Фото: Министарство културе

Mинистарка културе Маја Гојковић је поручила да куповина овог вредног дела показује бригу државе према културном наслеђу.

Слика ће бити изложена током марта, а посетиоци моћи да погледају и део стваралаштва Паје Јовановића које поседује град Београд, а чува се у оквиру Легата Паје Јовановића.

Маја Гојковић се посебно захвалила председнику Србије Александру Вучићу, који је био иницијатор куповине овог дела на аукцији лондонске куће „Сотеби“.

Фото: Министарство културе

„То је повратак кући симболично речено, јер сваком вредном делу Паје Јовановића место је овде, у Србији. То показује бригу државе да обратимо пажњу на вредност дела која се налази свуда по свету, да у складу са нашим финансијским могућностима делујемо као што смо овог пута урадили. Тако раде озбиљне државе, са озбиљном културном политиком, као што смо ми урадили“, истакла је Маја Гојковић и додала да постоји идеја о оснивању тела на нивоу државе, које би на организован начин, уз помоћ стручњака из различитих области, пратило дешавања на уметничким тржиштима широм света.

Фото: Министарство културе

Слика ће бити изложена током марта, уз део предмета из Легата Паје Јовановића

„То тело би радило у сарадњи са стручњацима који могу да препознају вредност једног сликарског дела, неког вредног документа, дела примењене уметности или неког употребног предмета везаног за историју Србије и за историју Југославије“, навела је министарка културе и подсетила на то да је Србија недавно купила и вредан историјски документ – директиву од 27. марта 1941. године, којом је немачки канцелар Адолф Хитлер издао наређење за напад на Краљевину Југославију, као и да у овом тренутку покушава да купи још једно вредно дело примењене уметности.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести