Одржана комеморација у знак сећања на Ивана Клајна

БЕОГРАД: Комеморација у знак сећања на академика Ивана Клајна, који је преминуо 31. марта, одржана је данас у Српској академији наука и уметности (САНУ).
3
Фото: Youtube Printscreen

Након минута ћутања, Злата Бојовић, секретар Одељења језика и књижевности САНУ, у пригодној беседи посебну пажњу посветила је развоју Клајновог знања и образовања и многим награђиваним достигнућима, пре свега у области лингвистике и превођења.

"За свој високо цењени рад Клајн је више пута био одликован разним признањима, нарочито за свој ''Италијанско-српски речник'', за који је 1988. године добио награду Владе Италије. Као његово најпознатије дело истакнут је ''Речник језичких недоумица'', а признања су однеле и књиге ''Разговори о језику'' и ''Језички приручник''", навела је Бојовић.

О стваралачком раду Ивана Клајна говорио је његов блиски сарадник и колега, академик Предраг Пипер.

"Клајн је био велики лигвиста и остаће упамћена његова дела попут ''Испеци па реци'' и ''Утицаји енглеског језика у италијанском''. Клајн је добио важна признања као што су Орден Италијанске звезде солидарности и Повеља Матице српске за неговање српске језичке културе", рекао је Пипер.

Професорка Јулијана Вучо са Филолошког факултета, затворила је комеморацију срдачним говором посвећеним лично Клајну, који јој је био ментор при изради магистарског и докторског рада.

Вучо је Клајна описала као отвореног, посвећеног, пријатељски настројеног човека.

"Клајн је био одличан саговорник, а приде и веома добар и вољен професор и инспиративан педагошки таленат", казала је Вучо.

За сам крај, Вучо је Клајну опроштај упутила симболично, на италијанском језику, ословивши га притом са "caro professore" (драги професоре).

Филолог, историчар језика, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду и редовни члан Српске академије наука и уметности, Иван Клајн, преминуо је 31. марта у 85. години.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести