Оштре реакције УЛУС-а на саопштење МИК о прекиду изложбе

БЕОГРАД: Удружење ликовних уметника Србије је оштро реаговало поводом јучерашњег саопштења Министарства културе и информисања поводом упада и цепања радова постављених на изложби у оквиру фестивала "Ново доба у београдској Старој капетанији“.
kapetanija
Фото: Youtube Printscreen

Из УЛУС-а оцењују да су делови сапштења Министарства да "приказивање и афирмисање скаредних и неморалних садржаја, заогрнуто плаштом наводне стваралачке креативности, с пуним правом изазива негативне реакције највећег дела јавности" и да "изложба са овако ужасавајућим појединим радовима није смела да буде отворена" охрабрило хулигане да надаље они одређују шта је права, а шта није права уметност и да батинама деле правду у позориштима, у галеријама и на концертима".

УЛУС оцењује да је реч о најсрамотнијем саопштењу у историји те институције, јер како тврде од Минхена 1937. године, ни један министар културе у свету се није усудио да говори о "дегенерисаној уметности".

Како наводе у саопштењу "није да цртеж "Кењкавац" није смео да се деси, није смело да се деси да у Београду скинхедси убију дечака Душана Јовановића, само зато сто је био Ром. Није да изложба "Капија - и кад боли, истина је лијек" није смела да се деси, бомбардовање Тузле није смело да се деси. Није да представа "Сребреница. Кад ми мртви устанемо" није смела да се деси, Сребреница није смела да се деси".

Група од 15 младића, с маскама, црним фајеркама и капуљачама упала је на изложбу у оквиру фестивала "Ново доба" у Београду, бацила сузавац и поцепала изложене радове.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести