Отвара се реновирани музеј Карнавалет

ПАРИЗ: Париски музеј Карнавалет, у коме се чувају артефакти који говоре о историји француске престонице стари и неколико хиљада година, биће следеће недеље отворен, након четири године реконструкције.
s
Фото: Pixabay.com

У поставци музеја, посетиоци ће моћи да виде и пиштољ из Француске револуције и ципела за коју се веровало да је изгубљена, а која је припадала обезглављеној Краљици Марији Антоанети, а директорка музеја Валери Гиљом сматра да ће се музеј, који је у власништву Париза, врло брзо вратити у пређашње стање пре пандемије чим попусте мере, преноси Ројтерс.

Преуређење, које је коштало 58 милиона евра укључивало је проширење изложбеног простора, укључујући и отварање подземних сводова, а сада ће у њему бити смештено 625.000 дела - од којих су многа изнета из депоа по први пут - и која укључују слике, тоалетне кофере и сетове за чај које је користио Наполеон, као и ране фотографије Ајфеловог торња и златне новчиће из 2. века пре нове ере.

Неке од атракција су кану из неолитског доба и гаргојл из 12. века из катедрале Нотр-Дам, а посетиоци ће такође моћи да посете реконструкцију спаваће собе са стварним намештајем и капутом писца Марсела Пруста.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести