Отварање Музеја савремене уметности - културни догађај године

БЕОГРАД: Отварање реконструисаног Музеја савремене уметности (МСУ) у Београду, након 10 година, најављено је за 20. октобар, када српска престоница обележава Дан града, а директор те културне институције Слободан Накарада каже да ће то бити културни догађај године, имајући у виду да тај музеј има своју историју и значај не само у Србији него и у региону.
Muzej savremene umetnosti  Foto: MSU
Фото: MSU

Првих седам дана и ноћи од дана отварања овог музеја биће бесплатно за посетиоце, каже Накарада у изјави за Тањуг и истиче да је то нешто јединствено, што, како је рекао, нико у региону није урадио.

"Циљ нам је да на овај радостан тренутак, када се Музеј савремене уметности отвара после десет година, нашим верним посетиоцима и грађанима Србије омогућимо да у што већем броју дођу и виде изложбу коју смо припремили", рекао је Накарада.У оквиру тих седам дана, додао је, одвијаће се и спорени програми унтар музеја. 

Не желећи да открива детаље свечаног отварања јер, како каже, то треба да буде изненађење, Накарада је кратко рекао да ће "да ће 21. октобра од 19 сати испред Музеја савремене уметности свирати деж музика"."Након тога, биће одржано ди-џеј вече где ће наступити два врло позната ди-џеја који ће свирати до један сат иза поноћи и надам се да ћемо се сви лепо забављати", навео је Накарада. 

За њега је отварање ове културне институције после 10 година значи да се Београд и Србија враћају на међународну сцену и да су стандарди, који су увек важили у Музеју савремене уметности, сада дигнути на виши ниво."С тим у вези, сматрамо да ће сада сви остали музеји и културне институције имати тежак задатак да нас прате", оценио је он.

Реконструисани Музеј савремене уметности се отвара 20. октобра, а изложба која ће бити постављена у том музеју зове се "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности".Нова изложба обухватиће више од 300 радова који су обележили период од почетка 20. века до данас.

Аутор концепције је Дејан Сретеновић, а поред њега кустоси изложбе су Мишела Блануша и Зоран Ерић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести