Отворена изложба “Adolessence” у Галерији 73

Самостална изложба слика “Adolessence” ауторке Наташе Каталине отворена је вечерас у Галерији 73 у Београду.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Нову изложбу српске уметнице која живи и ради у Бечу, београдска публика имаће прилику да погледа до 8. августа, а Галерија 73 на Бановом Брду обележава значајан јубилеј - 50 година постојања. 

 Серија слика “Adolessence” ставља у фокус адолесценте, децу у комплексном прелазу у одрасле људе.

Слике су рађене класичним сликарским медијем, мада су на њима присутни трагови дигиталне културе - иконице мобилних телефона и пречице за друштвене мреже.

Како је записала у каталогу изложбе др Ива Суботић Красојевић, историчарка уметности, јунаци ауторке у напетом су конфликту са собом и светом, жељни самосталности, али несвесни одговорности.

“У потрази за задовољством, али без свести о последицама, они су освајачи слободе пуни страхова, гладни живота, али без искуства. Оно што даје посебну вредност сликама јесте амбивалентна позиција уметнице, јер она слика из угла мајке, која покушава да сагледа свет из њихових ципела, евоцирајући и сопствена сећања на овај буран период живота и одрастања. Тиме покушава да смањи јаз, а повећа разумевање са генерацијом своје деце’’, истакла је Суботић Красојевић.

Ауторка Наташа Каталина (46) се углавном посветила сликању портрета и савремених жанр сцена, а класичне сликарске технике повремено комбинује са колажом и другим материјалима.

Атеље у коме Наташа ствара је део аустријске културне организације “Das Werk”, тако да она редовно излаже своје радове на њиховим догађајима, учествује у добротворним аукцијама.

Самосталну изложбу “Bare Femininity” Каталина је имала 2019. у палати Хофбург у Бечу, где је представила слике на тему позиције жене у савременом друштву.

Она је оснивач уметничког удружења “Alser Culture Ground”, које има циљ да афирмише уметност стваралаца који нису део “mainstream” културе, пре свега оних са Балкана.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести