Отворена изложба посвећена Сави Шумановићу у Новом Саду

Јединствена изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, која обухвата највећи број дела једног од најзначајнијих српских сликара, три изложбене поставке и повезује чак четири земље, отворена је у суботу увече на Тргу галерија у Новом Саду.
spomen zbirka pavla beljanskog
Фото: Dnevnik.rs

Овом изложбом је почела недеља визуелне уметности у оквиру актуелног Калеидоскопа културе у Новом Саду.

Један од кључних пројеката Европске престонице културе, повезао је галерије од националног значаја – Спомен-збирку Павла Бељанског и Галерију Матице српске, где ће бити две изложбене поставке и Галерију ликовне уметности поклон збирку Рајка Мамузића, која има програмски удео, али и Галерију слика „Сава Шумановић” у Шиду, где ће бити трећа изложбена поставка. Шумановићево сликарство из периода између 1919. и 1940. године биће представљено делима из три наведена музеја, али и захваљујући позајмици уметникових дела из водећих националних институција културе, затим музеја из Хрватске, Северне Македоније и Француске. Отварању изложбе присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је нагласио да су овакви подухвати врхунац добре сарадње између установа културе, те да је резултат заиста квалитетан и јединствен уметнички програм. - Ово је ниво кореспонденције између актера у култури који све време желимо да постигнемо. Најбитнија је увек идеја, али да би била реализована, потребно је да се изађе из уобичајених образаца, да се направи нови корак. У том смислу Европска престоница културе јесте нас подстакла да много брже, него што бисмо иначе, прогресивним и отвореним приступом омогућимо реализацију овако важних уметничких програма. Дела Саве Шумановића представљају изванредност у историји уметности и Нови Сад је својим грађанима и свим гостима омогућио да се упознају са богатим опусом тог великана. Захваљујем се свима који су били укључени у овај програм и честитам им на посвећености и доброј организацији да ова изложба буде део културне понуде Новог Сада – истакао је Далибор Рожић.

 Програм свечаног отварања изложбе обухватио је и пројекат ChoreoChroma, који полазиште има у сликарству Саве Шумановића. Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље визуелне, последња недеља посвећена је примењеној уметности.

Више детаља о Калеидоскопу културе и Европској престоници културе можете пронаћи на сајтовима novisad2022.rs, као и на kaleidoskopkulture.com.

Б. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести