Отворена изложба скулптура "Додирни" у Запрокулу

БЕОГРАД: Изложба скулптура чувених југословенских и светских вајара 20. века "Додирни" отворена је вечерас у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Запрокул), где ће трајати до 24. марта.
i
Фото: zaprokul.org.rs

Изложбу су отворили историчар уметности и власник колекције Владимир Томчић и Борис Дончић из Савеза слепих Србије, а поздравне речи упутили су помоћница министарке културе за информисање и медије Славица Трифуновић и директор Запрокула Марко Крстић, док је присутне кроз изложбу водила уредница галеријског програма Запрокула Милица Јовановић.

Та изложба је посебна јер је намењена слепима и слабовидим али и људима који виде. То је начин да уметност приближимо свима, рекла је Јовановић за Танјуг.

Изложба "Додирни" представља јединствену прилику да се публика кроз додиривање одливака упозна са формом и материјалима скулптура великих уметника попут Ристе Стијовића, Фране Кршинића, Ивана Мештровића, Петра Палавичинија, Матије Вуковића, Светозара Радовића, али и Ђорђа де Кирика и Салвадора Далија.

Идеја Запрокула је да се подигне свест друштва о проблемима са којима се сусрећу особе са инвалидитетом и зато је изложба прилагођена слепим и слабовидим особама, а скулптуре су део колекције у приватном власништву Томчића, који је овом приликомом желео да их подели са широм јавношћу као најаву за будући легат.

Реализацију изложбе у Запрокулу је омогућило Министарство културе и информисања Србије, у сарадњи са Томчићем, Савезом слепих Србије, Музејом савремене уметности и Музејом Југославије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести