Отворена изложба у Резиденцији амбасадора САД

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри и његова супруга Ен отворили су вечерас изложбу у својој Резиденцији на којој су приказали уметничка дела Вука Вучковића и теписерије из Атељеа 61 из Новог Сада.
t
Фото: TANJUG / TANJA VALIC /jd

Амбасадор је у својој уводној речи истакао задовољство што је цела породица, укључујући и децу која су пристигла у Београд, заједно за празнике, те да сви учествују у отварању изложбе.

"Изузетно смо захвални уметницима који су нам позајмили ове радове да улепшају нашу Резиденцију. За нас је веома важно да разумемо културу Србије, поред политичке и економске стране. То је све део комуникације коју се надам да ћу наставити путујући по Србији и упознајући вашу земљу и културу", казао је Годфри.

Он је истакао да је присуство српске уметности у њиховом дому нешто што ће их свакодневно подсећати "на креативност народа Србије који је део велики допринос у уметности", као и на то да је "тешко спознати један народ ако пре тога не разумете њихову културу."

"Култура игра важну улогу у нашим животима. Она нас констатно испирише, забавља, а понекад и провоцира. Култура има драгоцену моћ да зближи људе и подсети нас на то да нисмо толико различити. Она је одскочна даска за размену идеја и мишљења".

Међу радовима нашло се и дело супруге амбасадора Ен која је и била иницијатор за ову изложбу.

"Изузетна ми је част што сам сарађивала са уметницима из Србије и посета Атељеу 61 је за мене била драгоцено искуство. Била сам одушевљена њиховим текстилима. Иначе се из хобија тиме и бавим, волим да нешто сашијем, исплетем. Зато сам срећна што смо их угостили у нашем дому", казала је Ен Годфри.

Уметник Вук Вучковић је овом приликом представио шест својих радова.

"Веома ми значи што су моји радови препознати и уврштени у ову изложбу, јер је то потврда квалитета мог стваралаштва. Дивно је када људи из других земаља препознају квалитет и дођу до уметника из Србије. Уопште, важно је када се интересују за уметност оне земље у коју тренутно бораве", казао је уметник.

Овом приликом представио се, како објашњева, с две серије радова - "Градови", где су слике Њујорка и Београда и "Апстракције" сликане на платнима.

"Сликао сам космичке пределе, то су моја апстрактна виђења, подсвесна игра ума испољена на платну. Што се тиче градова, основна разлика им је у људима који их посећују, а ја сам један од њих", казао је Вучковић.

Директор Атељеа 61 позајмио је за ову прилику три дела - Душанке Ботуњац "Цубус ауреа", Маје Мишевић "Врт" и Маје Жижаков "Врт".

Овом приликом уприличен је и музички програм у оквиру којег је пијаниста Александар Николић извео дела Шопена.

Изложба ће трајати до маја 2020. године.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести