Отворене читаонице Народне библиотеке Србије

БЕОГРАД: Читаонице Народне библиотеке Србије отвориле су врата, а рад је организован под измењеним условима и уз придржавање свих епидемиолошких мера и строгих мера социјалног дистанцирања.
biblioteka
Фото: Tanjug (S. Radovanović, ilustracija)

У званичном саопштењу истакнуто је да рад са корисницима подразумева придржавање највиших хигијенских стандарда у смислу постављања дезобаријера на све улазе, као и средстава за дезинфекцију руку, употребе заштитних маски и рукавица (корисници су дужни да сами обезбеде заштитну опрему, док заштитну опрему за библиотекаре обезбеђује послодавац.

Такође, како је наведено, обезбеђено је истицање упутстава за одржавање хигијене на видним местима у корисничком делу зграде, те одржавање ограниченог броја корисника и ограниченог броја запослених у читаоницама и канцеларијама како би се смањио физички контакт и одржао прописани размак од 2 метра између корисника и запослених, као и корисника међу собом.

Радно време Библиотеке за кориснике је од понедељка до петка од 10 до 14 сати, а број особа које у истом временском периоду могу да бораве у читаоници ограничен је на 5.

Процедура наручивања библиотечко-информационе грађе и извора обављаће се тако што корисници захтеве доставе унапред, на имејл адресу pitajtebibliotekara@nb.rs; преглед захтева обављаће библиотекари и информатори који ће припремати листе наруџбина и достављати их Одељењу за чување и приступ фондовима, који ће наручену грађу издвајати и достављати у читаонице.

Корисници ће на исту имејл адресу моћи да закажу време доласка у Библиотеку ради коришћења грађе.
Максималан број јединица грађе које се могу наручити у једном дану биће ограничен на 5, у случају потребе, корисник ће исту грађу моћи да користи и наредних дана, уз претходно заказивање термина доласка у Библиотеку.

Приликом враћања грађе корисник ће остављати грађу на означено место на пулту, а након сваког враћања грађе пулт ће бити дезинфикован.

Враћена грађа коју је корисник одложио одвозиће се у претходно припремљен простор - издвојену просторију за карантин, а са овом грађом поступаће се у складу са препорукама Одељења за конзервацију и рестаурацију.

Корисницима ће на захтев бити омогућене и услуге умножавања грађе; овакав вид захтева потребно је посебно назначити приликом наручивања, умножена грађа моћи ће да се преузме у унапред договореном термину.

Обавештавамо кориснике и да је Завод за биоциде претходних дана обавио дезинфекцију зграде Народне библиотеке Србије, те ће, као и до сада, наставити да прати и придржава се свих упутстава и мера које прописује Влада Србије и други надлежни органи, и у складу са тим утврђиваће и измене у начину организације рада, поручили су из Библиотеке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести