„Ожиљци“ Маје Гајић у Малом ликовном салону КЦНС

НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупина 9) протекле недеље отворена је изложба „Ожиљци“ новосадске уметнице Маје Гајић.
m
Фото: Ilustracija

Када скинем ожиљак с дрвета, нови чвор који се направи на месту где је дрвету одсечена грана или на неки други начин оштећена кора, бива све мање упадљив, све је правилнији, све савршенији, као посебна врста дискретног плода, специфичног за свако дрво, чак и исте сорте, наводи Маја Гајић.

Ипак, ако бих други, трећи пут одстранила исти чвор, сваки нови био би све дискретнији док коначно не почне да изгледа као да је одувек био део коре, а не резултат трауме. За такво прилагођавање су потребне године, па чак и деценије, поручује уметница.

Издвајањем чворова са коре дрвета и аплицирањем на платно, посматрањем и стављањем у нови амбијент, они добијају нову стварност, нову улогу, постају тродимензионални цртеж, сам себи довољан, објашњава ауторка указујући да исцртавањем ових чворова, као и опни органских форми, њиховим проучавањем до тренутка апстраховања, понавља њихов пут тражећи нове начине размишљања.

Бележењем ових студија долази до идеја за графички лист, а колорит преузима из природе. Претходних година проучавала је органске форме, а кроз дугогодишњи процес цртања дошла је до графичког приказа својих истраживања, до продукта који има за циљ ликовни склад, за почетак узимајући нешто тешко, засновано на трауми. Ипак, ни једна кора не би била занимљива да нема неправилности, ожиљке и камуфлаже. Траума резултира пријатним визуелним искуством, објашњава уметница.

Маја Гајић (Нови Сад, 1991) основне академске студије сликарства завршила је на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Чедомира Васића (2013), а мастер студије у класи професора Радомира Кнежевића (2015). Похађала је Летњу академију уметности у Салзбургу (Аустрија), предмет Фотографија, у класи професора Тобијаса Зелонија (2015). Исте године уписала је докторске уметничке студије на Факултету ликовних уметности у Београду на одсеку сликарство. Била је учесник резиденцијалних програма у Кини и Холандији. Од ове године предаје у Средњој школи за дизајн „Богдан Шупут“. До сада је имала шест самосталних изложби и излагала је на преко 50 групних у земљи и иностранству. Добитница је неколико награда и стипендија.

Изложба може да се погледа до 27. новембра, а доступна је и на виртуелној галерији.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести