Паоло Сорентино – универзални језик уметности у ГМС

НОВИ САД: У петак, 24. јула, у 19 одржаће се предавање "Паоло Сорентино: Универзални језик уметности", којем ће у складу с последњим препорукама моћи да присуствује највише 10 људи.
s
Фото: Galerija Matice srpske

Уколико још нисте одгледали Сорентинове серије Млади папа (2016) и Нови папа (2020), право је време да направите мали маратон и у петак будете спремни за разговор на ову тему. Никола Ивановић, историчар уметности и кустос Галерије Матице српске, анализираће уводне шпице ова два Сорентинова остварења, које су носиоци главних идеја обе сезоне.

Сорентино често цитира историју уметности и препознатљива ликовна остварења саставни су део инсценације. Међутим, на који начин их користи, интерпретира и шта жели да каже градећи поједине ликове, њихове односе са другим актерима или ситуацијама једно је од носећих питања овог предавања. Шта је то што је барокно у Сорентиновим идејним решењима и у које сврхе се служи мрежом препознатњивих визуелних симбола може да одгонетне како функционише апарат универзалног језика уметности.

Своје присуство на пратећем програму можете резервисати попуњавањем електронског упитника https://forms.gle/vKPxNNzWWJ3iLdP17.

Сви остали заинтересовани посетиоци имаће могућност да предавање накнадно, након постављања, преслушају на Јутјуб каналу Галерије.

Подсећамо, изложба Инспирисани Италијом отворена је још почетком марта, a пратећи програм изложбе с чијом реализацијом је Галерија Матице српске кренула током јуна, услед новонасталих околности премештен је и у виртуелни свет, како заинтересованима не би ускратили предавања и стручна тумачења.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести