Павловић: Изложба није уклоњена, само делови склоњени

БЕОГРАД: Директор Културно-информативног центра Србије у Паризу Радослав Павловић изјавио је да је из техничких разлога само централни део изложбе поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања Србије привремено био уклоњен, док директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић тврди да је цела изложба била скинута због догађаја којем су, између осталог, присуствовали и официри НАТО.
izlozba
Фото: Facebook/Nataša Pejin

Павловић је за ТВ Прва демантовао наводе Наташе Пејин, запослене у КЦС, да му је из амбасаде Србије у Паризу наређено да скине изложбу, те истакао да је само део поставке из централног дела просторије склоњен, како би се за конференцију ослобио тај део простора.

Поставка је ту, она је занимљива, али је у одређеном смислу агресивна. Изложба је постављена тако да је централни део галерије блокиран тако да неки округли сто, представа, концерт не може да се одржи. Склањамо део поставке сваки пут, то ћемо урадити и вечерас да би се поставило 50 столица. Зато сам рекао да је то агресивна поставка у смислу да блокира простор, рекао је Павловић, који се у програм укључио путем скајпа и све време снимао изложбу. 

Упитан зашто Војно-обавештајна агенција (ВОА) испитује случај уклањања слика и да ли је неко тражио његову изјаву тим поводом, Павловић је рекао да му, осим медија, нико није обраћао и да није добио никакав допис.

Наводећи да након те објаве добија претеће мејлове, Павловић је рекао да иза свега стоје настојања неких да преузму његову функцију.

На питање зашто не достави медијима снимке из галерије, Павловић је рекао да то не би ништа променило кад је реч о његовој безбедности.


Вукосављевић: Инсистирамо да се што пре утврде чињенице

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је да ће, ако се покаже да су тачне тврдње да је део изложбе слика у Културном центру у Паризу поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ привремено уклоњен, тражити одговорност свих који су довели до тога.

Инсистирамо да се што пре утврде чињенице, односно да се потврди или оповргне спекулација у јавности у вези с том темом и када чињенице буду утврђене, ако је дошло до било какве врсте цензуре изложбе еминентних уметника, тражићемо одговорност свих учесника у ланцу одлучивања који су довели до те жалосне чињенице, нагласио је министар на конференцији за новинаре посвећеној конкурсу “Градови у фокусу”.

Он је подвукао да су све информације везане за уклањање дела изложбе у Културно-информативном центру Србије у Паризу за сада на нивоу спекулација, јер немају још увек званичну информацију, односно да још нијие стигао одговор из КИЦ-а у Паризу.
Вукосављевић је подсетио да је за Центар Србије у Паризу задужено Министарство спољних послова преко Амбасаде Србије у Паризу, док је Министарство културе и информисања задужено само за програм који се тамо одвија.


Директорка Историјског музеја Душица Бојић рекла је да су уклоњене све слике, а не само централни део, како тврди директор, те истиче да је ранији договор био да се заролају само слике из централног дела. 

Добила сам фотографије да су уклоњене документарне слике, текстови, мој текст је уклоњен, а није уклоњена само слика Владе Величковића која је изузетно тешка и дуга четири метра и није толико агресивна. Постоји и видео надзор, рекла је Бојићева.

Она је рекла да је, након што је добила ту информацију, контактирала Министарство културе и Министарство спољних послова, али да није добила никакав одговор.

У Културном центру постоје камере, ако фали сатница на тим камерама, онда је намерно уклоњена, а ако није, онда се види како су људи то уролали, рекла је Павловић.

Она сматра да је на овај начин цензурисана изложба.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести