Скинуте слике о НАТО бомбардовању поново на зиду КЦ у Париз

БЕОГРАД: Слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, које су постављене у Културном центру Србије у Паризу поводом обележавања двадесетодгодишњице НАТО бомбардовања на СРЈ, а које су, како је објављено, скинуте због посете официра НАТО-а, враћене су на зидове изложбеног простора.
ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

То је Танјугу потврдила координатор за односе са медијима КЦ Србије у Паризу Наташа Пејин, која каже да је цела изложба "Србија 1999. године - 20 година после - док су падале бомбе" враћена, као што је било и на отварању 23. марта.

''''Дошла сам на посао данас, као и сваки дан, у 11.30 часова, цела изложба је враћена као што је и било на отварању 23. марта'''', рекла је Пејин која је у уторак на свом Фејсбук профилу написала, а што су данас пренели готово сви медији у Србији, да је поставка изложбе поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања уклоњена по наредби директора КЦ Србије у Паризу Радослава Павловића због посете официра НАТО-а.

Пејин каже да су слике на платнима Биљане Вилимон биле уроловане, тако да их је требало само спустити назад, а да је исти случај и са документарним материјалом са фотографијама бомбардовања. 

Додала је да слика Владимира Величковића у приземљу галерије није била склоњена, јер је огромна и претешка, као и да су каталози изложбе враћени у галерију.

''''Нисам присуствовала одмотавању слика Б. Вилимон и не знам ко их је вратио. Сада је све на свом месту и тако ће бити до 12. априла. Овде, осим директора и мене нема других запослених, тако да верујем да је он то урадио, али то треба са њим проверити'''', навела је Пејин.

Демантовала је наводе да је добила отказ због објаве о уклањању изложбе на Фејсбуку, као и да је поднела остваку, наводећи да је у медијима било погрешних интерпретација њене објаве. 

Како је објаснила, њен уговор са Центром иначе истиче 31. марта и неће бити продужен што је, каже Пејин, одлучено пре ''афере” са изложбом. 

Министарство иностраних послова Србије је раније данас затражило хитан одговор од амбасаде Србије у Паризу о догађајима везаним за уклањање изложбе у КЦ Србије у Паризу.

"Не знамо још шта се десило, тражили смо изјашњење из Париза. Не можемо да арбитрирамо одавде", рекао је генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић за Танјуг, реагујући на вест да је изложба уклоњена како "официрима Нато не би било непријатно" на пријему који је требало да буде организован 26. у Културном центру.

Иначе, Пејин је на Фејсбуку написала да јој је Павловић пренео да је налог да се уклоне слике Величковића и Вилимон стигао из наше амбасаде у Паризу.

Није, међутим, још званично утврђено ко је наложио да се поставка уклони и који су разлози за то.

Пејин је написала да је у уторак, по доласку на посао, затекла празне зидове и да се срела са Павловићем, који је појаснио да ће у Центру бити одржан пријем и да је, наводно, из српске амбасаде добио налог да се слике скину.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести