Перформанс Кореокрома премијерно изведен у Луксембургу

Спомен-збирка Павла Бељанског обавештава да је премијера професионалног уметничког перформанса „КореоКрома“ (ChoreoChroma) одржана 22. и 23. јула у Белвалу, у Луксембургу, у оквиру званичног програма тамошње Европске престонице културе – Еш сир Алзет, и у реализацији њиховог плесног удружења „Лукода“.
д
Фото: Гуидо Босуа

Овај перформанс је део међународног пројекта истоименог назива, подржаног од стране две Европске престонице културе: Новог Сада и Еш сир Алзета, а настао је у сарадњи Спомен - збирке Павла Бељанског, Плесног удружења „Лукода“ (Луксембург) и Фондације „Бевегенд Беелд“ (Ротердам).

– Полазиште за истраживачки процес међународне групе уметника било је дело из колекције Павла Бељанског „Доручак на трави“ Саве Шумановића, из 1927. Резултат је савремена интерпретација једног од најзначајнијих дела националне историје уметности прве половине 20. века, кроз јединствену симбиозу различитих уметничких облика изражавања, пре свега плеса и визуелне уметности – наводе у Спомен - збирци Павла Бељанског.

Перформанс је реализован захваљујући анагажовању уметничког тима, у којем су кореографи Рианон Морган и Ђовани Зазера, уједно и плесачи заједно са Габриелом Монтарулијем. Били су укључени и сликарка Шантал Маке, видео уметници Мелтинг Пол, Жил Сејлер, композитор Љубомир Николић, фотограф Гвидо Бошуа, и дизајнер светла Кришан Кристен. Публика у Новом Саду биће у прилици да 25. августа погледа видео пројекцију овог уметничког остварења, у оквиру свечаног затварања манифестације „Лето на Тргу галерија“.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести