Почело 51. Бранково коло: Мири Бањац уручена Велика повеља

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: На свечаном отварању 51. манифестације "Бранково коло" глумици Мири Бањац је данас уручена "Велика повеља Бранковог кола“ за животно дело, а "Статуета Бранка Радичевића" песнику Братиславу Милановићу.
Sremski Karlovci Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сремски Карловци Фото: Дневник.рс

Пола столећа од оснивања "Бранковога кола" обележено је у Карловачкој гимназији песничким, драмским и музичким програмом, а Бањац је захваљујући се на признању надахнуто говорила стражиловске Радичевићеве стихове присећајући се ранијих наступа на "Бранковом колу".

Како је истакнуто, Бањац је добила признање за дугогодиснсју сарадњу и "надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Радичевића (1824-1853)".

Обележавајући 175. годишњицу штампања прве књиге Радичевић песма у Бечу "Бранково коло" је беседом о песниковом делу отворио Милановић

истакавши да је Радичевић био "дар српском народу какав се добија само једанпут у читавој једној епохи".

"Од објаве његових песама, у историји српске поезије време почиње друкчије да се рачуна: поезија пре Бранка и поезија после. Било је и пре наговештаја да ће се у српској поезији нешто променити. Праве промене донео је он: његов дар, страст према поезији и љубав према народном језику, његова храброст пре свега", оценио је Милановић.

У песничком делу програма наступили су Бошко Сувајџић, Ласло Блашковић, Драгица Стојановић, Горан Лабудовић Шарло, Јулија Капорњаи, Јелена Вујановић, Драгана Лисић и Тамара Ренер, а наступили су и Хор и ансамбл новосадске Змај-Јовине гимназије, оперска певачица Весна Аћимовић у клавирској пратњи Маје Грујић и глумица Весна Чипчић.

Како је најављено, на Стражилову ће сутра бити положено цвеће и запаљена свећа на Радичевићевом гробу, а то ће учинити Божидар Мандић, овогодишњи добитник награде "Стражилово" за целокупни стваралачки опус, док ће код "Бранковог чардака" и споменика српском песнику бити уручена награда "Стражилово" младим песницима и одржан традиционални "Стражиловски митинг поезије".

Манифестација траје до 19. септембра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести