Почиње 47. Скуп слависта

БЕОГРАД: Скуп слависта, 47. по реду, почиње данас на Филолошком факултету, а до 21. септембра на семинару српског језика и књижевности учествоваће 60 студената и лектора српског језика са страних универзитета из 18 земаља, најавио је Међународни славистички центар.
cirilica
Фото: pixabay.com

Семинар ће окупити слависте из Аустрије, Белорусије, Бугарске, Велике Британије, Италије, Кине, Мађарске, Македоније, Немачке, Пољске, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Украјине, Француске, Чешке и Ирана. 

За време тронедељног боравка у Србији за студенте славистике ће на Филолошком факултету у Београду бити организована настава која обухвата предавања из српског језика, књижевности и културе. 

Поред тога, биће организовани факултативни (специјалистички) курсеви из савременог српског језика и савремене српске књижевности, курс за усавршавање лектора, као и „Курс народних песама и игара“ и „Мала школа рокенрола“. 

Важан део наставе су свакодневна лекторска вежбања и додатни часови конверзације, на којима страни студенти, распоређени по лекторским групама, проширују и усавршавају своје знање српског језика.

У току свог боравка у Београду учесници скупа ће посетити Галерију фресака, Музеј Николе Тесле, Војни музеј, Задужбину Иве Андрића, Институт за српски језик, Народну библиотеку, Институт за српску књижевност и уметности и Бели двор. 

Учесници семинара имаће прилику да се упознају са низом културно-историјских споменика као што су манастири Манасија, Троноша, Хопово, а предвиђен је и обилазак Ваљева и Бранковине, Вишеграда са посетом Андрићевом институту, Новог Сада са обиласком Матице српске, као и дводневни боравак у Тршићу. 

У оквиру ближег упознавања са културном историјом Београда стипендирани студенти ће посетити Конак кнегиње Љубице, Саборну цркву, са обиласком Косанчићевог венца, Храм Светог Саве, уз панорамско разледање града.

Одржавање 47. Скупа слависта, у организацији Међународног славистичког центра и Филолошког факултета, помогло је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Скупштина града Београда, Задужбина „Десанка Максимовић“, Задужбина „Иво Андрић“, Вукова задужбина, Народна библиотека Србије, Друштво за српски језик и књижевност Србије, Скупштина општине Лозница.  

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести