Предмети из атељеа Љубице Цуце Сокић у Спомен збирци Павла Бељанског

НОВИ САД: У оквиру изложбе “Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника” у Спомен-збирци Павла Бељанског вечерас у 19 часова биће оторена прва у низу од три камерне поставке.
s
Фото: Ilustracija

Том приликом Марта Ђармати, ауторка пројекта, одржаће стручно тумачење поставке.  Ову изложбу чине предмети из атељеа славне сликарке Љубице Цуце Сокић, чија су дела иначе заступљена у колекцији Бељанског. Захваљујући породици Гаталовић, наследницима Љубице Цуце Сокић, Спомен-збирка Павла Бељанског је прошле године добила изванредну аквизицију - 132 предмета из сликаркине заоставштине. Поставка под називом “Предмети из атељеа славне сликарке” представиће најзанимљивији избор из ове вредне аквизиције, који обухвата уметничка дела и личне предмете уметнице. Поклоном из 2020. године континуирано се увећава број музејских предмета који су припадали Љубици Цуци Сокић, како поклонима саме ауторке, тако и поклонима породице Гаталовић. У оквиру прославе јубилеја Меморијала уметника, овом поставком публика ће имати прилику да се сусретне са артефактима који су до последњег дана сликаркиног живота били саставни део њеног атељеа у згради Коларчевог народног универзитета у Београду.

Изложба Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника, ауторке Марте Ђармати је један од програма којим музеј обележава 50 година постојања Меморијала уметника и 60 година од отварања за јавност и трајаће до 1. августа. Пројекат је, поред изложбе, обухватио и реализацију монографске публикације о Меморијалу, као и интерактивне апликације за децу и младе под називом Соба уметника. Меморијал уметника је публици први пут представљен 1971. године поводом прославе десетогодишњице отварања Спомен-збирке за јавност. Замишљен је као поставка портрета, аутопортрета и документарног материјала, посвећена ствараоцима уметничких дела из колекције Павла Бељанског. Изложба приказује портрете или аутопортрете 35 уметника чија су дела заступљена у колекцији Бељанског као и друга уметничка дела и предмете, са идејом да се посетиоцима приближе њихови ликови, личности, стваралаштво и свакодневни живот. Део изложбе посвећен је самој сали која носи назив Меморијал уметника и ранијим поставкама у овом простору, а током њеног трајања, смењиваће се и камерни прикази значајних аквизиција. Посебну програмску целину представља позоришна представа „Пријатељ уметника“ настала у сарадњи са Театром младих „Мишоловка“.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести