Представљена платформа Војвођански композитори

Под окриљем Културног центра Војводине „Милош Црњански” заживела је дигитална платформа „Војвођански композитори”, пројекат музиколога Адријана Крањчевића.
d
Фото: Промо

У првој фази платформа обухвата композиторе уметничке музике са ових простора који нису више међу живима, попут Јосифа Шлезингера, Исидора Бајића, Рудолфа Бручија, Ивана Ковача... Поред прегледних биографија, за сваког аутора се везују и аудио записи одабраних њихових композиција, а у одређеним случајевима и партитуре у неком од доступних формата.

– Критеријум којим сам се водио у вези са одредницом “војвођански” је да је композитор неким својим делом живота или каријере везан за Војводину. Али је за све карактеристично да су стварали инспирисани овдашњим природним лепотама, људима и богатим музичким наслеђем – појашњава Адријан Крачњевић, уз напомену да умногоме захваљујући њиховом деловању данас имамо и музичко образовање и музичке институције, те да су они директно или индиректно образовали многе данашње композиторе, музикологе, критичаре, теоретичаре и извођаче, као и, не мање важно - публику.

У другој фази реализације пројекта „Војвођански композитори” платформа ће бити допуњена подаци о живим ствараоцима, наравно уз њихову претходну сагласност и сарадњу. При томе је важно истаћи да предуслов за уврштавање у ову платформу неће бити чланство у неко од репрезентативних домаћих или иностраних удружења композитора, већ пре свега релевантност стваралаштва. Иако ће, наиме, платформа примарно бити отворена за професионалне композиторе, ради добијања шире слике о овдашњем музичком наслеђу, своје ће место у њој заузети и аутори који нису композитори по вокацији, али чија дела то заслужују.

– Поједине колеге музичари су ме питале ко одлучује о томе ко ће бити уврштен у платформу. Размишљао сам о овоме и дошао до закључка да нама у овом тренутку није потребна ексклузија, пошто није реч о конкурсу или неком такмичењу, него, напротив, инклузија. Суштинска ствар и основна идеја водиља је да композитори са ових наших панонских простора кроз кровну организацију културе Војводине имају дигиталну платформу која ће им омогућити већу видљивост и даљу дисеминацију њихових дела. А да ли ће и у којој мери та дела бити извођена, то ће и даље зависити од оних који су надлежни и заслужни за интерпретацију, с тим што ће понуда бити у много већој мери видљива него што је то сада случај – наводи Крањчевић.

По оцени првог војвођанског музиколога Душана Михалека, дигитална платформа „Војвођански композитори” пропагира праве вредности наше музике и спашава их од заборава, али и васпита нову генерацију љубитеља музичке умености: „Истовремено, савременим и будућим генерацијама музиколога биће она, надам се, подстицај да се упусте у нова истраживања”... За композиторку Александру Вребалов, овакав пројекат каталогизације и архивирања изузетно је важан, јер чак и када је реч о појединим савременим ауторима тешко је доћи до нотног материјала, а ни снимци извођена њиховох дела направљени пре ратова деведесетих углавном нису доступни јавности. „Веома је битно да имамо све те информације на једном месту, зато што је то снага наше средине и подстиче важно осећање да припадамо једној креативној, квалитетној заједници, али и да са нама ништа не почиње и да се са нама ништа не завршава”...

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести