Представљени часописи Матице српске на енглеском језику

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је представљању часописа Матице српске „Literary links of Matica srpska" и „Synaxa-Matica srpska international journal for social sciences, arts and culture".
т
Фото: Дневник/ Б. Лучић

Програм су подржали Градска управа за културу и Фондација „Нови Сад 2021", а тим поводом, поред градоначелника, поздравну реч упутили су и председник Матице српске и главни уредник часописа „Literary Links of Matica srpska" проф. др Драган Станић, главни уредник часописа „Synaxa-Matica Srpska International Journal for Social Sciences, Arts and Culture" академик Часлав Оцић, као и академик Матија Бећковић.

- Ови часописи по свом значају превазилазе оквире града, и представљају још једну потврду да је Нови Сад увек био бастион српске културе и седиште најзначајнијих културних институција нашег народа. Он зато с правом носи епитет „Српска Атина", али не само зато што је везан за културно стваралаштво из прошлости, него је свакако и град који прати савремене књижевне токове и актуелне процесе у области  културе. С обзиром на то да је проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину, веома је похвално и што нови фокус рада Матице српске доприноси још већој доступности читаоцима који не говоре српски језик. To истовремено чини Матицу српску видљивијом, интересантнијом и у савременим токовима атрактивнијом. Поред представљања књижевности, сада захваљујући новим издањима имамо едицију која обухвата друштвено-хуманистичке науке - рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да ће Град наставити да подржава овaj и сличне пројекте Матице српске. 

Председник Матице српске др Драган Станић је истакао да су ти часописи једна од стратешки важних ствари које ће презентовати српску књижевност, културу и науку страним читаоцима.

- Град Нови Сад нам је веома помогао око ових часописа, као у оном периоду када је Летопис био угрожен и кад нисмо знали да ли ће наставити да излази. Зато дугујемо велику захвалност градоначелнику на посвећености и разумевању за све што је наша мисија, а највећи ефекат ових пројеката биће видан и показаће се 2021. године када наш град буде културна престоница Европе. У гостима ће нам бити много људи из иностранства којима треба да се обратимо са одговарајућим текстовима како бисмо им приближили шта је то о чему ми размишљамо, чиме се баве наша наука, уметност и књижевност и како ми себе видимо у међународном контексту – рекао је др Драган Станић.

Фото: Дневник/ Б. Лучић

 

 

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести