Премијерка Србије у Мостару отворила 102. Шантићеве вечери

МОСТАР: Шантићеве вечери поезије, 102. по реду, вечерас је у Мостару отворила премијерка Србије Ана Брнабић поруком коју је и песник Алекса Шантић оставио у својој поезији, а то је да верује у светлу будућност овог региона.
s
Фото: Youtube Printscreen

Иако, како каже Брнабић, Шантићеве песме изгледају тужно, у њима је, истиче, уткана порука о светлој будућности.

Поручила је да би сви у региону требало да раде на помирењу и повезивању, додајући да нам је потребно више људи као Шантић који није волео само српски народ, већ народе, нарочито оне за којима је живео.

Управо је, истиче, њих описао и оживео у својим песмама и приказао највећи потенцијал Мостара и нашег региона - различитост.


Помен Шантићу и Тасовцу

Српском песнику Алекси Шантићу служен је помен на споменику на гробљу у Мостару, током посете премијерке Србије Ане Брнабић том граду.

Помен је служио отац Радивоје Круљ.

Отац Круљ одржао је том приликом помен и недавно преминулом директору Београдске филхармоније Ивану Тасовцу, који је својим радом помогао Мостар и "Ђантићеве вечери поезије".

Шантић (1868-1924) био је родом из Мостара, где је провео већину живота и песничког стваралаштва.

Шантићеве вечери поезије, 102. по реду, вечерас је у Мостару отворила Брнабић поруком коју је и сам песник оставио у својој поезији, а то је да верује у светлу будућност овог региона.

Тасовац је данас сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а од њега су се опростили породица, колеге и пријатељи.


На отварању Шантићевих вечери поезију је рецитовао песник Перо Зубац.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести