Премијерно приказан филм о Урошу Предићу у Галерији Матице српске

НОВИ САД: У Галерији Матице српске у Новом Саду премијерно је данас приказан документарни филм о једном од најистакнутијих српских и европских сликара Урошу Предићу под истим називом као и актуелна изложба „Урош Предић: Живот посвећен лепоти и уметности“. 
uros predic izlozba, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У документарном филму редитеља Блажа Поповића, поред осталих, учествују и аутори изложбе др Снежана Мишић, музејска саветница, и историчар уметности проф. др Игор Борозан, као и глумац Радоје Чупић, који тумачи лик чувеног сликара. 

Мишићева истиче да је идеја за филм била заједничка, а да је фокус филма управо на изложби која броји више од стотину Предићевих дела. 

''Направили смо један филм који прати и Предићев боравак у Бечу, тако да су поједини сегменти филма снимани и тамо на Ликовној академији, затим његов родни Орловат, Београд и наравно Нови Сад'', каже она. 

Управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски додаје да је изузетно важно оставити траг овој изложби и начину на који су слике представљене, па је стога филм био неизоставан део целог пројекта. 

''Галерија Матице српске је свој јубилеј од 175 година започела великом ижлозбом о Урошу Предићу и чинило нам се да некако у савремено доба не можемо да прикажемо само ижлозбу и пратећи каталог'', казала је Палковљевић Бугарски. 

Ижлозба посвећена стваралаштву Предића у Галерији Матице српске је због великог интересовања продужена до 12. фебруара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести