Преминуо Иван Тасовац

БЕОГРАД: Иван Тасовац (55), директор Београдске филхармоније, преминуо је вечерас у Београду, потврђено је Танјугу.

Био је директор Београдске филхармоније од 23. марта 2001-2013. године, а почетком 2014. на конкурсу за новог директора једногласно је изабран као најбољи кандидат за ову позицију.

Тасовац је дипломирао клавир на Конзерваторијуму "Петар Иљич Чајковски" у Москви у класи професора Сергеја Дорењског.

Наступао је као солиста и са оркестрима у Италији, Швајцарској, Шпанији, Ирској, САД, Русији, Белгији, а био је члан жирија многих међународних конкурса.

Добитник је многобројних домаћих и међународних награда.

Биографија

Тасовац, дугогодишњи директор Београдске филхармоније и министар културе и информисања од 2. септембра 2013. до 11. августа 2016. године рођен је 1966. године у Београду, а дипломирао је и магистрирао клавир на Конзерваторијуму “Петар Илич Чајковски” у Москви, у класи професора Сергеја Дорењског.

У дванаестој години дебитовао је као пијаниста са оркестрима Београдске и Загребачке филхармоније. Током професионалне пијанистичке каријере наступао је као солиста и са оркестрима у Италији, Швајцарској, Шпанији, Ирској, САД, Русији, Белгији, бившим југословенским републикама и другим земљама.

Био је директор Београдске филхармоније од марта 2001. до септембра 2013. године, а Влада га је поново именовала за директора ове установе, 24. јануара, 2017. године.

За време Тасовчевог мандата, Филхармонија се позиционирала као најбољи оркестар у региону и ансамбл који представља освежење на међународној концертној сцени, а успео је да од Београдске филхармоније направи најуспешнију институцију културе у Србији.

За свој рад више пута је награђиван, добио је награду "Дисруптон" за 2004. годину, коју додељује представништво адвертајзинг мреже ТБЊА онима који раде другачије од уобичајеног, мењају правила и разбијају устаљене каноне; добитник је повеље “Буди добар и покажи то другима” коју додељује Пословна школа за односе се јавношћу за у периоду јул-децембар 2004. године и годишње награде за 2005. годину, коју додељује “Самсунг”.

Тасовац је добитник и награде „Допринос године Европи 2009.”, а недељник „Време“ изабрао га је за личност 2011. године.

Вучић: Неумољиви борац за префињеност против профаности

Председник Србије Александар Вучић поводом смрти Ивана Тасовца написао је на Инстаграму у емотивној поруци да га је вест о одласку сјајног пијанисте и уметника изузетно погодила.

"Изузетно ме је погодила вест о изненадној смрти Ивана Тасовца, сјајног пијанисте и уметника, а пре свега изузетног човека, искреног пријатеља и саборца. Иван је посветио живот највећим људским вредностима - уметности и љубави према отаџбини, коју је на свој софистицирани и јединствени начин исказивао музиком, непресушном енергијом и креативношћу по којој ће остати упамћен у највишим уметничким и интелектуалним круговима", навео је председник Вучић на Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

"Неумољиви борац за префињеност против профаности, за смисао у површности, Иван је оставио најдубљи траг на уметничкој сцени, али и у срцима свих нас који смо имали част да га познајемо. Почивај у миру, пријатељу мој, а ми ћемо наставити борбу за још бољу и јачу Србију, за коју си и ти живео", написао је председник Србије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести