Преминуо писац Миодраг Караџић

НОВИ САД: Писац Миодраг Караџић, аутор легендарне телевизијске драме "Ђекна још није умрла, а ка' ће не знамо", преминуо је данас у Новом Саду.
miodrag karadzic
Фото: Youtube Printscreen

Миодраг Караџић рођен је 1950. на Цетињу.

За Телевизију Црне Горе написао је комедије: "Мале невоље великих пријатеља", "Пријемни испит", "Срећна ми нова година", "Виљушка се држи у лијеву руку".

Караџић је написао и сценарио за филм "Горчило", који је настао на основу позорисне представе "Јеси ли то дошо да ме видиш", која је извођена у Црногорском народном позоришту, пренели су медији.

Аутор је ТВ серије "Волим и ја неранџе, но трпим".

По његовим текстовима су режирали Живко Николић, Благота Ераковић, Здравко Шотра, Бранко Балетић, Драшко Ђуровић, Горан Булајић, Милан Караџић.

Монодрама "Бизмисмен" у извођењу Воја Кривокапића налазила се на репертоару позоришта "Душко Радовић", а и данас популарна "Прва брачна ноћ", у извођењу Миме Караџића, као веома успешна позоришна представа снимљена је 1992. године и емитована на више телевизија.

Комедија "То кад увати не пушта" годинама је извођена на репертоару позоришта Бошко Буха.

За Никшићко позориште Караџић је 2015. године написао комедију "Јао мој Јагоше".

Комедија "Шта му је оно на главу" снимљена је и емитована 2016. на ТВЦГ.

Монодраму "Златни ланчић од бижутерије" написао је 2014. по наруџбини глумца Андрије Милошевића.

Премијера је изведена у Дому синдиката 2015. и до сада изведена 180 пута.

Написао је и сценарио за филм Горчило који је настао на основу позоришне представе "Јеси ли то дош'о да ме видиш" која је писана по наруџби Црногорског народног позоришта. Филм је постао веома популаран и гледало га је више од 250.000 људи.

"Ја мало шта пишем без документарне аутентичности. У ствари, видим оно једноставно, а то је у уметности најтеже", казао је Карџић у једном интервјуу пре две године.

Караџић је за свој рад добио бројне награде и признања. Почетком деведесетих био је једно краће време и директор НИШЈП "Дневник".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести